Ko bi rekao da Debi Heri (Debbie Harry), legendarna “Plavuša” (Blondie), puni već 68 godina. Debora En Heri (Deborah Ann Harry) jedna je od najznačanijih žena rokenrola, muzička i modna ikona čiji uticaj na pop kulturu prevazilazi i uspeh njenog benda Blondie, koji je krajem sedamdesetih bio jedan od stubova američkog novog talasa.

Rok fotograf Bob Gruen nazvao ju je “Merilin Monro (Marilyn Monroe) svog vremena”. Poput Merilin, koju je obožavala kao tinejdžerka, Debi je prirodna brineta koja je postala slavna platinasta seks bomba; i obe su bile obdarene lepotom, ali i neobičnim seksepilom i harizmom koja se retko sreće. Ali, poređenje između njih dve odslikava i velike promene u predstavi žene i ženstvenosti u popularnoj kulturi. Dok je Merilin, pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, plenila ne samo bujnim oblinama već i ranjivošću i detinjastom naivnošću, Debi je bila oličenje samouverene, jake, otresite moderne žene koja otvoreno i bez stida govori o svojoj seksualnosti i zna šta hoće.

slika crno bela krupni plan 936full debbie harry Srećan rođendan, Debbie Harry!

Utrla je put nizu budućih pop diva, od Madone, preko Gven Stefani i Širli Menson (Garbage), do Lejdi Gage

Rođena je 1. jula 1945. godine u Majamiju kao Anđela Trembl (Angela Tremble). Usvojio ju je bračni par Heri (Harry), vlasnici jedne prodavnice iz Nju Džersija, sa kojima je odrasla i koje smatra roditeljima. Kao tinejdžerka je maštala da joj je biološka majka Merilin Monro. Svoju pravu biološku majku je upoznala tek mnogo godina kasnije, kad je već bila slavna, ali se ispostavilo da ta žena ne želi da ima nikakav odnos sa ćerkom. Studirala je umetnost, a krajem šezdesetih se preselila u Njujork, gde je radila razne poslove – oko godinu dana je bila sekretarica u radio-stanici BBC One, zatim je radila kao kelnerica, go-go igračica, pa i Plejbojeva zečica. Družila se sa Endijem Vorholom (Andy Warhol), koji je kasnije izjavio da mu je ona omiljena rok zvezda.

Najzad je počela da peva – u početku samo prateće vokale za folk-rok grupu The Wind in the Willows. Godine 1974. pridružila se grupi The Stilettos i upoznala Krisa Stajna (Chris Stein), koji će joj postati dugogodišnji dečko i muzički saradnik. Njih dvoje su napustili grupu i osnovali novi bend Angel and the Snake, da bi se na kraju odlučili da svoj bend nazovu Blondie, po nadimku kojim su Debi oslovljavale kamiondžije na ulici, pošto je u to vreme već bila počela da farba kosu.

slika ruka u kosi DEB6 Srećan rođendan, Debbie Harry!

Za njen izgled karakterističan je način na koji farba kosu u dva tona, sa nešto tamnijom kosom na temenu, veoma našminkane oči i seksi, ali ne i vulgaran, stil oblačenja

Bend Blondie je počeo da svira u klubovima “Max’s Kansas City” i “CBGB” i postao deo nove scene koja se formirala oko tih klubova, kojoj su, između ostalih, pripadali New York Dolls, Ramones, Talking Heads, Peti Smit (Patti Smith) i drugi, i za koju će nešto kasnije početi da se koristi naziv pank, a zatim novi talas (new wave). Muzika Blondie bila je pod uticajem pop grupa šezdesetih, a sa vremenom su se u njoj pojavili elementi regea, diska, pa i repa. Ono što su imali zajedničko sa pankom je ljubav prema kratkim, konciznim i energičnim dvominutnim pesmama, nasuprot razvučenim numerama rok bendova ranih sedamdesetih, i stav koji je izražavala pevačica Debi Heri.

slika crno bela stav Pownall Ron 009 Debbie Harry 265 Srećan rođendan, Debbie Harry!

“Kada si me sreo u restoranu, mogao si da vidiš da nisam neka debitantkinja”, pevala je u pesmi “Dreaming”, aludirajući na mlade dame iz visokog društva koje se po prvi put pojavljuju na balovima

Bila je pank ikona Njujorka, a sa uspehom benda Blondie, postala je velika zvezda i jedan od najvećih seks simbola svog doba. Popularnosti benda doprinela je i pojava muzičkog videa. Onako sitna (visoka je 160 cm) dominirala je scenom, sa samouverenim osmehom, prodornim pogledom i nonšalantnim stavom, odišući neverovatnom energijom i seksepilom.

Zbog njene popularnosti, Debi i ostali članovi benda morali su dosta dugo da naglašavaju da je Blondie bend, a ne solo pevačica tog imena. Prvi hit Blondie bila je obrada pop pesme iz 1963. “Denise”, koji su preimenovali u “Denis”. Bend je postigao najveći komercijalni uspeh od svih izvođača novog talasa, sa hitovima poput “Heart of Glass”, “Hanging on a Telephone”, “Sunday Girl”, “One Way or Another”, “Dreaming”, “Atomic”, “Call Me”, “The Tide Is High”, “Rapture”.

Bend je prestao da postoji 1982. godine, a Debi se na neko vreme posvetila brizi o Krisu Stajnu, koji je oboleo od retke i teške nasledne bolesti, da bi se kasnije oporavio. Istovremeno je započela solo karijeru, i između 1981. i 1993. objavila četiri solo albuma. Od 1988. umesto nadimka Debi koristi svoje puno ime Debora (Deborah). Sredinom devedesetih sarađivala je sa džez grupom The Jazz Passangers, a tokom karijere gostovala je na albumima i singlovima mnogih poznatih rok muzičara.

Debi je u međuvremenu izgradila i solidnu glumačku karijeru. Igrala je u preko 30 filmova i većem broju televizijskih serija. Ističe se veoma smela i rizična uloga u psihološkom trileru “Videodrom” (Videodrome) Dejvida Kronenberga (David Cronenberg), za koji je promenila boju kose u riđu i  igrala mazohistički nastrojenu radio voditeljku – psihijatra koja se dobrovoljno prijavljuje za učešće u brutalnom programu Videodrom. Igrala je i u originalnoj verziji filma “Lak za kosu” (Hairspray) Džona Votersa (John Waters) iz 1988. godine.

Mada se ljubavna veza između Debi i Krisa okončala još tokom osamdesetih, njih dvoje su ostali prijatelji i bliski saradnici. Godine 1996. njih dvoje su odlučili da pozovu i ostale bivše članove benda i ponovo oforme Blondie. Album “No Exit” iz 1999. bio je veoma uspešan, a singl “Maria” postao je njihov šesti po redu hit koji je stigao na sam vrh top lista. Usledili su albumi “The Curse of Blondie” i “Panic of Girls”, a njihov najnoviji album “Ghosts of Download” biće objavljen ove godine. Bend je 2006. primljen u Rokenrol kuću slavnih.

Iako se još aktivno bavi muzikom i filmom, Debi Heri je izjavila da joj je filantropski rad sada na prvom mestu. Daje dobrotvorne priloge za borbu protiv teških bolesti, poput raka i endometrioze.

slika starija DebbieHarry JennyHands 26B Srećan rođendan, Debbie Harry!

Sa 68 godina i dalje je lepa, elegantna i uzor mlađim pop divama

Izvor fotografija: honorehonorhonour.wordpress.com, somebodystolemythunder.blogspot.com, rockpaperphoto.com, listal.com, flaunt.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments