Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Džejms Daglas Morison (James Douglas Morrison) rođen je u Melburnu na današnji dan pre 68 godina. Legendarni je američki pevač, pisac i pesnik, autor nekoliko knjiga pesama, kratkih dokumentarnih filmova i ranih muzičkih spotova koji su obeležili odrastanje omladine širom sveta.

Od dana kada je najmračniji roker svih vremena tajanstveno izgubio život u 27. godini prošlo je čak 40 godina. Njegova genijalnost nije izbledela. Do današnjih dana, široko je poštovan kao najharizmatičniji pevač u istoriji rok muzike. Pesme grupe The Doors decenijama nakon njihovog raspada i dalje su slušane.

jim kozne pan1 Srećan rođendan, Džime Morisone

Kožne pantalone kojima je Džim bio privržen na sceni i van nje, postale su stereotip garderobe rok zvezde

Prerana smrt zaledila je srca obožavalaca. Tajna sahrana i okolnosti pod kojima se sve dogodilo, razlog su što je i decenijama nakon odlaska sa životne scene, Džim i dalje nerazrešena zagonetka.

zzzzzzzzzz Srećan rođendan, Džime Morisone

Džim je sa klavijaturistom Rejom Manzarekom, gitaristom Robijem Krigerom i bubnjarem Džonom Denzmorom 1965. osnovao grupu The Doors

Zvuk Dorsa je bila značajna novina, kojom je dominirao Morisonov bariton. Sa Morisonovim stihovima koji su istraživali teme poput seksa, misticizma, droga, ubistava, ludila i smrti, razvili su novu podlogu za muziku. Ime The Doors (vrata) dolazi od imena knjige Oldusa Hakslija (Aldous Huxley) “Vrata percepcije” (“The Doors of Perception”).
Dorsi su se nalazili na vrhu svetskih top lista i doživeli brojna platinasta i zlatna izdanja.
Diskografija:
• The Doors (1967)
• Strange Days (1967)
• Waiting For The Sun (1968)
• The Soft Parade (1969)
• Morrison Hotel (1970)
• Absolutly Live (1970)
• L.A. Woman (1971)
• Other Voices (1971)
• Full Circle (1972)
• An American Player (1978)
• Alive, She Cried (1983)
• Live At The Hollywood Bowl (1987)
• In Concert (1991)
Pored 11 albuma, grupa ima 20 kompilacija i 16 singlova.

Morisonu nikada nije nedostajalo žena. Redovno je uživao sa obožavateljkama, a imao je i brojne avanture sa poznatim damama. Ipak dugogodišnja pratilja bila mu je Pamela Kurson (Pamela Courson). Upoznali su se pre nego što je postao slavan i bogat. Podsticala ga je da razvija poeziju, koja mu je bila istinska strast. Odnos im je bio buran.

s dzim i pamela Srećan rođendan, Džime Morisone

Tokom života, Morison je predstavljao Pamelu kao svoju kosmičku suprugu i u svom testamentu je sve ostavio njoj

Posle Džimove iznenadne smrti, nastala su nagađanja kako se sve odigralo. Međutim, izostanak zvanične autopsije ostavio je mnoga otvorena pitanja i stvorilo pogodno tlo za špekulacije. Kad su Džimovi prijatelji u Americi saznali za smrt, isprva nisu mogli da veruju. Rej Manzarek (Ray Manzarek) prvi je izneo teoriju kako je Džim lažirao smrt kako bi se u anonimnosti posvetio pisanju. To je podstaklo mnoge druge priče, pa su se čak javili svedoci koji su ga navodno videli u Africi.

s jim lite Srećan rođendan, Džime Morisone

You know that it would be untrue, You know that I would be a liar If I was to say to you Girl, we couldn't get much higher Come on baby, light my fire

Posle dvadeset godina progovorio je i Džimov prijatelj, fotograf Alen Roni (Allen Ronay) koji je i prijavio Morisonovu smrt pod pravim imenom Daglas, kako ne bi mogli odmah da ga dovedu u vezu sa slavnim Kraljem guštera (The Lizard King). On je bio taj koji je organizovao i tajni pogreb kojem je prisustvovalo samo petoro ljudi. Roni je tvrdio da je Džim umro od prekomerne doze heroina i da je poslednja tri dana proveo drogirajući se s Pamelom, koja je takođe umrla od predoziranja heroinom ubrzo pošto je priznata za Morisonovu vanbračnu ženu. Kao i Morison imala je 27 godina kada je preminula.
Morison je sahranjen na poznatom groblju Per Lašez u Parizu (Père Lachaise Cemetery). Mnogi obožavaoci pokušali su da prevedu natpis “Kata ton daimona eavtou” koji je na grčkom urezan na spomeniku. Pojavila su se razna tumačenja ovog natpisa.

jim grob1 Srećan rođendan, Džime Morisone

Na starogrčkom jeziku reč "daimon" znači duh. Fraza je na kraju prevedena kao "Veran svom duhu", jer je to značenje želela Morisonova porodica kada je odabran natpis.

“Postoje poznate i nepoznate stvari, a između njih su vrata” izjavio je Morison jednom prilikom.


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Editors choice