Detalje o njenom životu možete videti u mnogim tekstovima, biografijama i dokumentarcima, gde su je prikazali kao bezobzirnu narkomanku opterećenu seksom, ali i kao žrtvu i izgubljenu, malu devojčicu koja nikada nije verovala u ljubav, niti bila voljena. Pravu istinu nikada nećemo saznati, a nema ni potrebe. Njena muzička zaostavština dovoljno svedoči i nudi nam najlepši deo kratkog života Dženis Džoplin (Janis Lyn Joplin).

joplin Srećan rođendan, Janis Joplin

Po rečima njenih roditelja, i u porodici je ostala dosledna buntovnom stavu: "Bila je nesrećna i nezadovoljna ako nije dobijala mnogo pažnje. Uobičajen odnos nije bio dovoljan."

Rođena je na današnji dan davne 1943. godine u Teksasu. Prvi kontakt sa muzikom imala je u crkvenom horu. Dženis se izdvajala od druge dece kao inteligentna i kreativna, a kasnije i kao otpadnica. Odlukom da se bavi muzikom suprotstavila se konzervativnoj porodici i majčinoj želji da ima ćerku učiteljicu. Sudbina je za Dženis kovala drugačije planove. Možda bi ona sada ponosno podučavala svoje unuke tablicu množenja, ali njen divlji duh nije mogao biti ukroćen.

janis b Srećan rođendan, Janis Joplin

Dženis je o sebi rekla: "Bila sam neodgovarajuća. Čitala sam, slikala, nisam mrzela crnce."

Već sa 17 godina, odlučna u želji da postane poznata, peva po klubovima u Ostinu i štedi novac za odlazak u San Francisko. Pridružuje se mnogim lokalnim bendovima, ali se ni u jednom ne zadržava dugo. Konačno, u San Francisko odlazi stopirajući. Njena prva pesma, “What Good Can Drinkin’ Do”, snimljena je na kaseti 1962, u kući kolege sa fakulteta.

Godine 1963. Dženis nastupa u klubu “North Beach” u San Francisku, ali uprkos pohvalama, ne uspeva da se probije među zvezde. Sledeće godine Dženis i budući gitarista grupe Jefferson Airplane, Jorma Kaukonen (Jorma Kaukonen), snimaju bluz pesme, uz pratnju Margaret Kaukonen (Margaret Kaukonen) na pisaćoj mašini, koja je služila kao udaraljke. Ovaj album, snimljen bez izdavačke kuće, uključuje sedam pesama: “The Typewriter Tape”, “Trouble in Mind”, “Kansas City Blues”, “Hesitation Blues”, “Nobody Knows You When You’re Down and Out”, “Daddy, Daddy, Daddy” i “Long Black Train Blues”. Ovaj album kasnije je objavljen kao nezavisno izdanje “The Typewriter Tape”.

janis car Srećan rođendan, Janis Joplin

Vozila je kabriolet porše 356C, ekstravagantno oslikan po njenoj specijalnoj želji. Autentična školjka koja podseća na nakrivljenu kapu, sa farovima nalik žabljim očima, uz moćnu mašinu ispod skupocenog lima, popularna je od prvog dana

Pre nego što je postala veoma popularna bila je članica rok benda Big Brother and the Holding Company. Dženis je s njima na “Monterej pop festivalu” (Monterey Pop Festival) izvela veliki hit – obradu bluz pesme “Ball and Chain”.

Kasnije je osnovala novu grupu, Kozmic Blues Band, i 1969. godine izdali su album “I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!”.

Kada se grupa raspala, ona se upustila u još jedan projekat – Full Tilt Boogie Band. S njima je snimila svoj treći album “Pearl”. Ovaj album je objavljen posthumno i na njemu se nalazi nezaboravna verzija pesme “Me and Bobby McGee”.

Poslednji snimci koje je Džoplinova završila bili su “Mercedes Benz” i rođendanska čestitka za Džona Lenona (John Lennon), “Happy Trails”.

Život je nije mazio. Njena karijera se razvija u periodu pre nego nego što je oformljen ženski pokret i pre nastanka ženskog muzičkog žanra. Njena era – bez obzira na širenja pokreta dece ljubavi – nije podržavala same, preduzimljive žene u tradicionalno muškom rokenrol svetu.

joplin uteha Srećan rođendan, Janis Joplin

Shodno rastu njene karijere povećava se i konzumiranje droge, pa stiče reputaciju "brze nakaze" ("speed freak"), povremenog korisnika heroina i psihoaktivnih droga. Nazivana je alkoholičarkom tokom cele karijere. Omiljeno piće i zaštitni znak bio joj je liker od breskve "Southern Comfort". Bez njega nije izlazila na scenu

Njena seksualnost bila je neobuzdana i otvorena, imala je afere i sa muškarcima i sa ženama, ali je krug u kome se Dženis kretala bio generalno heteroseksualan i nije bio imun na seksizam.

U to vreme bela žena koja peva bluz, i to na takav način, bila je nesvakidašnja pojava. Njeno pevanje bilo je pod uticajem Bili Holidej (Billie Holiday), Besi Smit (Bessie Smith) i Lidbelija (Leadbelly). Dženis je pevala bluz na takav način da je doprinela razbijanju barijera između “crne” i “bele” muzike.

Ceh je bio preskup. Svoju neshvaćenost platila je životom. Nađena je mrtva 4. oktobra 1970. u svojoj 27. godini. Uzrok smrti je bila upotreba velike količine alkohola i heroina.

Magazin “Rolling Stone” dodelio je Džoplinovoj 46. mesto na listi 100 najvećih umetnika svih vremena 2004. godine, a 28. mesto na listi 100 najboljih pevačica svih vremena 2008. godine. Njena verzija pesme “Me and my Bobby McGee” posthumno je dospela na prvo mesto američke top-liste singlova.

joplin f Srećan rođendan, Janis Joplin

Njen pepeo rasut je po Tihom okeanu. Nadajmo se da je buntovna devojčica magičnog glasa u njemu pronašla svoj mir


Milica Stankić je student španskog jezika i hispanskih književnosti. Obožava život, svoju porodicu, ljubav, prijatelje i milion sitnih iznenađenja. Veruje da pravi poljubac i iskren osmeh mogu izlečiti i najtežu bol. Jedina reč koju ne podnosi je “laž”, i teško onom ko je slaže. Kune se u Servantesa i smatra ga genijem svih vremena, duboko veruje njegovim rečima: “La pluma es la lengua de la mente” (“Pero je jezik uma”).

Comments