Džon Fransis Bondžovi Mlađi (John Francis Bongiovi Junior), popularni američki pevač, tekstopisac, producent i glumac, rođen je 2. marta 1962. godine u Nju Džerziju. Njegov otac, Džon Fransis Bondžovi Stariji (John Francis Bongiovi Senior) je bivši marinac italijansko-slovačkog porekla, a majka Karol Šarki (Carol Sharkey) ima nemačko-ruske korene. Sam Džon je izjavio kako je u krvnom srodstvu sa Frenkom Sinatrom (Frank Sinatra).

slika 1 Srećan rođendan, Jon Bon Jovi!

"Uspeh je kad padneš devet puta i ustaneš deseti put!"

Veći deo detinjstva proveo je bežeći sa časova da bi svirao sa svojim drugovima. Tako je i formirao bend sa svojim prijateljima i rođakom Tonijem Bondžovijem (Tony Bongiovi), vlasnikom tada poznatog Njujorškog studija “The Power Station”. Bavljenje muzikom se negativno odrazilo na njegove ocene. Veći deo vremena Džon Bon Džovi je provodio u producentskoj kući svog rođaka, brišući podove. Upravo tu mu se i ukazala prva prilika za uspeh. Naime, poznati producent Domeniko Meko Monardo (Domenico Meco Monardo) je tu snimao album “Christmas in the Stars: The Star Wars Christmas Album”. Toni Bondžovi je predložio Džona za pesmu “R2-D2 We Wish You A Merry Christmas”. Bila je to njegova prva pesma pod imenom Džon Bon Džovi.

slika 21 Srećan rođendan, Jon Bon Jovi!

“Volim uspeh, ali mrzim promenu.”

U junu 1982. godine Džon Bon Džovi je snimio poznatu pesmu “Runaway”, nakon koje je pokušao da sklopi ugovor sa nekoliko muzičkih kuća, među kojima su bile “Atlantic Records” i “Mercury”, ali nije imao uspeha. Nije se predao, pa je sreću okušao na radiju “The Apple” u Njujorku gde je razgovarao sa direktorom za promociju sa kojim je ugovorio da njegova pesma “Runaway” bude prva numera na kompilaciji lokalnih, mladih talenata. Ubrzo je “Runaway” postala lokalni hit.

Godine 1983. “Mercury Records” su mu ponudili ugovor, pa je Džon okupio stare poznanike i oformio bend. Kada je došlo vreme za imenovanje grupe, izabrali su ime Bon Jovi, umesto prvobitnog predloga Johny Electric. Bend je 1984. godine izdao svoj prvi album “Bon Jovi”. Dve godine kasnije, sa albumom “Slippery When Wet” dostigli su svetsku slavu. Osvojio je nekoliko prestižnih nagrada u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

slika 3 Srećan rođendan, Jon Bon Jovi!

“Često pomislim da sam Tom Kruz u svetu muzike – dosta uspeha i obožavatelja, ali ne i kritike.”

Ovaj popularni muzičar se već godinama uspešno snalazi i u svetu glume. Svoju filmografiju ispunio je naslovima poput “Mesečina i Valentino” (Moonlight and Valentino), “Mali grad” (Little City), zatim u serijama “Seks i grad” (Sex and the City), “Las Vegas” (Las Vegas), “Ali Mekbil” (Ally McBeal)…

slika 4 Srećan rođendan, Jon Bon Jovi!

Proglašen je za najvećeg seks simbola među rok muzičarima današnjice

Sa prvom suprugom, srednjoškolskom ljubavi sa kojom se tajno venčao u Las Vegasu 1989. godine ima četvoro dece: Stefani Rouz (Stephanie Rose), Džesa Džejmsa Luisa (Jesse James Louis), Džejkoba Harlija (Jackob Hurley) i Romea Džona (Romeo Jon).

slika 5 Srećan rođendan, Jon Bon Jovi!

Sa svojom srednjoškolskom ljubavi je u braku već 23 godine i ima četvoro dece

Izvori fotografija: bonjovifans.co.uk, listal.com, justjared.com, blogspot.com, photobucket.com


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

 

Comments