Obožavali smo, i još uvek obožavamo pesmu “Every Breath You Take”, čuvene grupe The Police, a naš omiljeni Sting (Sting) je upravo zahvaljujući njoj postao mega popularan širom sveta. Iako danas slavi 61. rođendan, i dalje je glavni baja u svetu muzike, šarmantan i nasmejan, a njegove pesme se i dalje slušaju. “I’m an alian, I’m a little alian…”

slika 11 Srećan rođendan, Sting!

He's an Englishman in New York

Gordon Metju Tomas Samner (Gordon Metthew Thomas Sumner), odnosno naš voljeni Sting, rođen je 2. oktobra 1951. godine u Volsendu, u severoistočnoj Engleskoj. Njegova majka je bila frizerka, a otac mlekadžija i inženjer. Bio je najstariji u porodici, imao je troje mlađe braće i sestara, Filipa, Anđelu i Anitu. Sting je kao mali često pomagao ocu oko jutarnje isporuke mleka, a od rane mladosti se takođe primetilo i to da uživa u muzici. Možda je glavni “krivac” za to bio njegov ujak koji mu je, odselivši se u Kanadu, ostavio staru, špansku gitaru, na kojoj je Sting, mlad i pun snova, kasnije satima i satima svirao.

Išao je u gimnaziju Sent Katberts u Njukaslu na Tajnu, a zatim se upisao na univerzitet Vorik u Koventriju, koji je napustio posle samo jednog semestra. Jako se zanimajući za muziku, svirke i bendove, često je posećivao noćne klubove u kojima  je posmatrao nastupe raznih muzičara poput Džeka Brusa (Jack Bruce) i Džimija Hendriksa (Jimi Hendrix), umetnika koji će kasnije značajno uticati na njegov muzički razvoj i stil. Pre svega ovoga što je danas stekao, radio je kao kondukter u autobusu, građevinski radnik i poreski službenik, a posle kratkog kursa u Alnviku, dobio je zvanje školskog nastavnika.

slika 21 Srećan rođendan, Sting!

Nastavnik koji voli muziku

Odlučan i rešen da ostvari svoje snove, Sting se trudio da održava nastupe gde god je mogao da dobije posao. Gde, to nije bilo važno, samo da svira! Svirao je sa lokalnim džez bendovima kao što su Phoenix Jazzmen, Newcastle Big Band i Last Exit.

Saradnja sa Phoenix Jazzmen bila je veoma značajna za njega, jer je upravo tada i dobio nadimak Sting po kome će i dan-danas ostati poznat. Naime, jedne večeri je nastupao u džemperu na crne i žute pruge, te je izgledao kao bumbar, kako je vođa grupe primetio. Tako naš omiljeni pevač biva prozvan ‘Žaoka’, odnosno ‘Sting’. Od tada sve počinje… Na jednoj pres-konferenciji, dosta kasnije, izjavio je kroz šalu: “Moja deca me zovu Sting, moja majka me zove Sting, ko je onda taj lik Gordon?”

slika 31 Srećan rođendan, Sting!

Svi ga zovu Sting

Godine 1977. seli se u London, gde sa Stjuartom Koplandom (Stewart Copeland) i Henrijem Padovanijem (Henry Padovani), koji je ubrzo zamenjen Endijem Samersom (Andy Summers), osniva grupu The Police koja je između 1978. i 1983. objavila pet albuma. U početku su svirali pank, a kasnije su se prebacili na rok sa elementima regea i popa. Bila je to dobitna kombinacija koja je ovim momcima donela čak šest Gremi nagrada! Ubrzo posle albuma “Sinchronicity” (na kome je bila čuvena pesma “Every Breath You Take”) u grupi je postignut dogovor da se članovi ubuduće koncentrišu na solo projekte. Taj dogovor je svima bio potaman, posebno Stingu, i iz tog razloga su odbijali ponovno okupljanje, sve do 2007. kada se bend ponovo sastao i krenuo na svetsku turneju kao simbol ponovnog ujedinjenja.

slika 41 Srećan rođendan, Sting!

The Police

Iako se proslavio grupom The Police, Sting je i u solo karujeri bio izrazito uspešan. Njegovim obožavateljima je bilo svejedno da li je sam ili u grupi, dokle god mogu da uživaju u velikim hitovima i njegovom prelepom, muževnom glasu.

Godine 1982. izdaje solo singl “Spread a Little Happiness”, a 1985. svoj prvi solo album “The Dream of the Blue Turtles”. Uz naredni album, “Nothing Like the Sun”, njegova popularnost dostigla je skoro neverovatne razmere. Sa dugom plavom kosom, opasnim pogledom i idealno nabildovanim telom bio je seks simbol za kojim su ludele devojke i žene.

Osim kao muzičar i poslovan čovek, Sting se dokazao i kao glumac. Poznato je da rok zvezde vole da se okušaju i na filmu, ali je poznato i to da su ti pokušaji mahom neuspešni. No, naš omiljeni pevač je bio izuzetak: pored toga što je snimio više filmova nego neki profesionalni glumci, uspeo je da se dopadne i publici i kritici. Najpoznatija ostvarenja u kojima je glumio su “Kvadrofenija” (Quadrophenia), “Dina” (Dune), “Nevesta” (The Bride) sa Dženifer Bils (Jennifer Beals), “Obilje” (Plenty) sa Meril Strip (Meryl Streep) i Džonom Gilgudom (John Gielgud), “Đulija i Đulija” (Guilia e Guilia) sa Ketlin Tarner (Kathleen Turner), “Olujni ponedeljak” (Stormy Monday) sa Melani Grifit (Melanie Griffith) i “Dve čađave dvocevke” (Lock, Stock and Two Smoking Barrels).

slika 5 Srećan rođendan, Sting!

Svestran; oprobao se, što je bilo uspešno, i kao glumac

Znamo da medalja uvek ima dve strane… Sting jeste bogat i uspešan, ali slava ipak nije sve u životu. I često se dešava da iza velikog uspeha zapravo stoje velike traume i razna loša iskustva koja nas uvek teraju da idemo dalje i da želimo više i bolje. Svašta je pretrpeo, od siromaštva u ranom detinjstvu, preko kasnijeg razvoda, pa sve do depresije i paranoje, o čemu se veoma malo priča. Potrošio je najmanje dve decenije pokušavajući da se oslobodi teških frustracija iz detinjstva i tinejdžerskog doba. Još kao dete uhvatio je majku u neverstvu, a za očevu naklonost morao je stalno da se bori.

Novac i slava mu nisu doneli sreću. Ludački tempo kojim su The Police radili uništio je njegov brak, a još pre toga, stradalo je i njegovo zdravlje: oboleo je od kliničke depresije i paranoje, stigavši do ivice nervnog sloma. Pokušavši da počne ispočetka, počinje da se zabavlja sa Trudi Stajler (Trudie Styler) koja će mu postati druga supruga i majka još četvoro njegove dece. Praveći dom, Sting i Trudi su, za početak, u Londonu potrošili pola miliona funti na kuću iz sedamnaestog veka, a na Menhetnu su kupili stan vredan dva miliona dolara, postavši susedi Lučana Pavarotija (Luciano Pavarotti), Plasida Dominga (Placido Domingo) i Frenka Sinatre (Frank Sinatra).

Kasnije, ali veoma brzo, roditelji mu umiru od raka, što oživljava njegovu hipohondriju i ubija kreativnost. Više nije bio u stanju da napiše nijedan stih. Trogodišnju kreativnu paralizu prevazišao je tek kad je rešio da se suoči sa smrću i uspomenama iz detinjstva. Učinio je to na albumu “Soul Cages”. Slušajući gotove pesme, sam u studiju, Sting je plakao. Kada je album izašao, razloga za suze bilo je još više: kritičari su ga iseckali na komade, proglasivši ga muzikom za liftove i supermarkete.

slika 61 Srećan rođendan, Sting!

Iza kosmičkog uspeha krije se teško detinjstvo i problem sa depresijom i paranojom

Ne tako davno, Sting je izjavio: “Želim samo da ostanem zdrav, normalan i, ako je moguće, srećan”. Pa, dragi naš, s obzirom na to da si svašta proživeo, i dobrog i lošeg, najiskrenije ti želimo da tako i bude. Budi zdrav i srećan, to je najvažnije.

Srećan rođendan!


Ivana Tomić – za sada je još uvek novinarka u pokušaju, ali bi volela da jednog dana ima uspešnu karijeru. Od kada je postala tetka, šali se da je postala i mudrija. Voli da provodi vreme sa svojom porodicom i kućnim ljubimcima, obožava “Mrak“ film, višnje i Džonija Depa, a posebno uživa da “šeta“ po živcima svojoj najboljoj drugarici Nedi.

Comments