“Parovi”. Dan 88. Neki tamo Dača, dečko neke tamo Jelene, poznatije kao ćerka Cece Kitić, u bazenu sa nekom tamo go-go igračicom u zanosu. Dok mlađana Kitićka napolju plače i tuguje, Dača obrađuje zanosnu igračicu. Mora da ste čuli, bila je to “velika” vest, kako na internetu, tako i po novinama. Gadosti kojih se možete nagledati na tom snimku ne bih prepričavala.

Prvo sam se zapitala ima li ona roditelje, pošto pameti i obraza nema. Onda sam se setila da je ova druga u tom programu zajedno sa majkom, pa sam se dvostruko sledila razmišljajući da li je trik u parama ili ludosti učesnica, a Dača je legenda. Samo toliko.

“Alo”. Svaki dan. Kratak opis svega onoga što se juče desilo u nekoj od turskih serija. Obično je posredi “Sulejman Veličanstveni” (Muhteşem Yüzyıl).

Dok sam za ispit iz istorije novinarstva učila šta su sve novinari radili i čime su se sve služili kako bi imali senzacionalnu vest (i to pre pojave telegrafskih linija, upotrebe prekookeanskog kanala za slanje izveštaja, pisaćih mašina itd), postidela sam se kada sam pomislila da, pored svega o čemu se može pisati u današnje vreme, naši dnevni listovi prenose sadržaje turskih serija!

Pošto ću određene televizije preskočiti, jer su ubedljivi pobednici po pitanju primitivnih emisija (čast izuzecima), prebaciću se na internet i video-klip koji je u poslednje vreme bio najaktuelniji, a glavna glumica uspela da preko noći postane slavna, pa čak i da gostuje na toj istoj TV stanici.

Ako izuzmemo činjenicu da je tatica u svemu podržava i da najavljuje treći svetski rat svima koji je mrze (premda joj to ne smeta, jer se “samo za dobrim konjem prašina diže”), zaprepašćujuće je da takva persona nastupa uživo i mrači slavu Ekrema Jevrića i njegovog slavujskog glasa.

A narod sve to pomno prati. Malo je onih koji su u poslednje vreme pročitali neku dobru knjigu ili otišli u pozorište, ali većina zna da je Hurem jedno veliko zlo koje preti da uništi sve dobro u Suljinom haremu i da je izvesna diva tužila “Press” jer su je nazvali pevaljkom.

S druge strane, svi su pomno pratili i Severininu trudnoću i Joksimovićevo venčanje, tako da ne znam kako se nisu emotivno istrošili do momenta kad je Ceca izašla na slobodu.

E sad, ako uzmemo u obzir da je gotovo svaka devojka čitala “Grabljivicu” ili “Sponzorušu”, a da je mnogima mrsko da otvore “Rat i mir” (koliko samo tu strana ima!), kao i da je svakoj drugoj estradnoj umetnici “Alhemičar” omiljena knjiga, a ne znaju ni ko ju je napisao, pa zatim uočimo da je svakoj devojci san da nosi torbicu Louis Vuitton kao Dara Bubamara, postavlja se pitanje da li su samo mediji krivi.

Pa čak i oni koji se zgražavaju nad skandaloznim tabloidima ili pljuju po našim estradnim umetnicima znaju ko je izgubio mobilni telefon u Istanbulu (a znaju i da je nađen).

A Indiru baš briga. Ona gradi karijeru u Parizu.

I sad vi meni recite: ko je tu onda lud?


Marina Sekulić je student novinarstva. Uvek nasmejana, retko romantična al veičto zaljubljena. Obožava putovanja I želi da vidi ceo svet. Najviše na svetu voli svog ‘alfa mužjaka’ ( čitaj:bišona ) I ne može da zamisli život bez njega . Trudi se da joj svaki dan bude poseban, I zahvalna je sto je okružena ljudima koji joj to I omogućavaju .

Comments