Možda već ludiš od pomisli da sa tobom nešto nije u redu kad te uvek privuku najgori tipovi, sa kojima je teško uspostaviti bliskost, u čija osećanja nikad nisi sigurna, sebični su i očigledno su uvek sebi na prvom mestu, a tebe doživljavaju uglavnom kao servis za svoje potrebe. Preispitujući šta je to kod njih tako privlačno i zašto su u poređenju sa njima dobri, nežni i prijatni muškarci prosto dosadni, ako ne i nevidljivi, moraš da priznaš da su narcisoidni tipovi uglavnom vrlo zgodni i seksi, da su svesni sebe i imaju ono frajersko ponašanje koje te izaziva da im pariraš i da im nekako „doskočiš“ da su obično pametni i šarmantni, a često i vrlo uspešni.

Upadljivi su i svima se sviđaju, iako oni koji ih poznaju nemaju baš lepo mišljenje o njima. Jer su neodgovorni, uvek računaju da će se izvući iz neprijatnih situacija na šarm i inteligenciju i površni su u svim međuljudskim odnosima, a ne samo u vezama. Volela bi da su njihove pozitivne strane dovoljne da preovladaju nad negativnima, volela bi da daš šansu nekom ko nije taj tip, a opet, ne možeš protiv sebe i svog srca. Šta je ono što te tako neodoljivo privlači?

Magnetska privlačnost

Privlačnost među suprotnim polovima na magnetski način, dešava se na nivou hemije. Tako da se ovde ne radi o suprotnostima koje se privlače, nego možda baš o sličnosti. Jer takođe postoji i izraz „slično privlači slično“ i „svaka ptica svome jatu leti“. Neka istraživanja koja su proučavala partnerske odnose, pokazala su da često biramo za partnere osobe koje imaju isti nivo narcisoidnosti kao i mi sami. Nama se sviđa neko ko „drži do sebe“ na isti način kao i mi, u čijoj prirodi nalazimo potvrdu sopstvene samodovoljnosti i ko nam daje dozvolu da budemo sebični, kao što je i on.

Možda je ovo idealan spoj, u kome ne moramo ni da se trudimo, ni da se zbližavamo, ni da se posebno bavimo jedno drugim, svako živi svoj život i shvata partnera kao dopunu, ukras, trijumf, kao produžetak sebe i sopstvenog uspeha. Ali tu nema međusobnog podsticanja na lični razvoj, a zašto bi svaki par i morao da se razvija i napreduje?

mike marquez 482763 unsplash 1 A šta ako je narcisoidan tip pravi izbor za tebe

U ovakvom izboru i spoju, leži neki oblik stabilnosti, za kojim nesvesno težimo. Ne želimo da se menjamo i da radimo na sebi, zadovoljni smo sobom i imamo visoko mišljenje o svojim vrlinama i vrednosti. Zato nam sleduje neko ko na sličan način doživljava sebe i ko u vezi ne traži duboko povezivanje, ili strast i izgaranje.

Comments