Ovu godinu smo počeli onako kako zaslužujemo – spektakularno i sa jakom porukom! Bar u modnom smislu. Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo godina u kojoj možemo da očekujemo mnogo toga. Dior nas je na početku godine obradovao revijom, koju ćemo po mnogo čemu pamtiti.

Ono što smo znali pre održavanja same revije jeste mesto održavanja – muzej Rodin u Parizu, kao i činjenicu da će set za reviju dizajnirati radikalna feministkinja Judy Chicago. Znali smo i da će revija nositi naziv “Žensko božanstvo?” i da su kreativna rešenja koja su krasila reviju, dizajnirale studentkinje iz Indije. I dok se pripremala sama revija Dior nas je uposlio postavljajući nam jedno vrlo interesantno pitanje:

Šta bi bilo kada bi žene vladale svetom?

Zastani na momenat i razmisli. Da li bi tvoj život isto izgledao?

dior 1 Šta bi bilo kada bi žene vladale svetom? Maria Grazia Chiuri zna odgovor!

I sve je to slutilo da ćemo dobiti jednu neskvakidašnju reviju, koju ćemo dugo pamtiti. I bilo je tako. Dužinom cele piste, koja je bila upotpunjena tepisima sa motivima cveća, nalazili su se ručno vezeni transparenti, koji su postavljali razna pitanja, na koja se nikako jednostavno ne može odgovoriti i koja nas teraju na razmišljanje i preispitivanje. Naime, na transparentima su se nalazila pitanja o evoluciji uloge i moći žena kroz vekove. Glavno pitanje, kojem je pripao i centralni deo jeste naravno “Šta bi bilo kada bi žene vladale svetom?

A onda se se zatim smenjivale poruke, odnosno pitanja šta bi zapravo bilo da žene vladaju svetom: “Da li bi Bog bio žensko?”, “Da li bi zemlja bila zaštićena?”, “Da li bi starije žene bile poštovane?”, “Da li bi bilo ravnopravnog roditeljstva?”, “Da li bi bilo nasilja?”, “Da li bi i muškarci i žene bili nežni?”, “Da li bi i muškarci i žene bili jednako jaki?”. 

Osnaživanje žena u prethodnoj deceniji kroz modne projekte ponekad je delovalo i cinično, međutim kreativna direktora Dior-a Maria Grazia Chiuri, nikada to nije radila polovično i svaki njen projekat je kompletan i sa jasnom porukom! Ona ima sasvim novi pogled na nedelju mode i donosi jednu sasvim drugačiju perspektivu, koja nije samo feministička!

Pre revije, Maria Grazia Chiuri rekla je da njena revija nije samo izlog za prodaju garderobe, već kulturni prostor, poput neke galerije, što zapravo i jeste.

Naime, nakon što je završena revija, ova neverovatna postavka otvorena je za javnost.

Pokazala je da može da ima umetničku galeriju, kroz koju šetaju modeli i pokazala je kako to može da bude uklopljeno na krajnje sofisticiran način.

A revija?

Bila je savršena. Ovog puta nismo imali komade sa feminističkim sloganima i sličnim motivima. Ova kolekcija otkriva nežnu eleganciju klasičnih boginja. Uglavnom su dominirale duge haljine sa isprepletanim pojasevima. Elegancija, prefinjenost, i prijatni komadi koji prijanjanju uz telo, to je ono što smo videli na ovoj reviji.

dior 2 Šta bi bilo kada bi žene vladale svetom? Maria Grazia Chiuri zna odgovor!
Comments