Osećanje razočaranja je uvek vezano za očekivanja – mislila si da će se nešto odvijati na način koji si zamislila, da će ljudi reagovati onako kako tebi odgovara, da će ti se ispuniti želja, da će neko biti uz tebe… Koliko god tvoja očekivanja bila realna ili pozitivna, ono što zavisi od drugih, obično se ne odvija onako kako mi hoćemo i često se dešava da ostanemo razočarani i zbunjeni i da ne znamo kako da reagujemo, ne znamo kuda ćemo sa svojim osećanjima. Stručnjaci imaju neke korisne savete za ovakve situacije.

Prihvati svoja osećanja

Prvo pogledaj duboko u sebe – od čega se sastoji tvoje razočaranje? Možda nisi izabrana za posao, za koji si bila gotovo sigurna da će ti biti poveren, nisi nagrađena onako kako veruješ da zaslužuješ, ispalo je da je neko drugi osoba od poverenja, koja više vredi i bolje radi. Možda je to zaista prava osoba, koja zaslužuje nagrade i prilike kao i ti, a možda je situacija sasvim nepravedna – ipak, neko trijumfuje, dok se ti osećaš…kako? Iznevereno? Kao da manje vrediš i nisi dostojna? Besna si, jer nije fer? Krivo ti je i beskrajno zavidiš osobi koja je dobila ono što si mislila da pripada tebi? Prepoznaj i imenuj sva svoja osećanja, priznaj, daj im legitimitet – tako ćeš moći lakše da ih prevaziđeš.

View this post on Instagram

#mood70s

A post shared by #Mood70s (@mood70s) on

Šta leži iza razočaranja

Zašto te zapravo toliko pogodilo ono što se dogodilo? Da li iza toga stoji neka tvoja neispunjena potreba, možda te ta situacija neprijatno podsetila na neke situcije iz prošlosti, u kojima si se osećala izdano i odbačeno od najbližih, kada nisi dobijala podršku porodice? Tvoja potreba za podrškom, saosećanjem i razumevanjem, možda se sudarila sa ravnodušnošću ili ignorisanjem – tvoje povrede su oživele i poručuju ti da se oslobodiš prošlosti, da poradiš na sebi i raščistiš taj emotivni krš.

Napravi razliku između tereta koji nosiš u sebi i onoga što se događa sada – stvaranjem jasne granice između onoga što je bilo i onoga što se dešava sada, pomoći će ti da se usredsrediš na sadašnji trenutak i da se lakše nosiš sa onim što se događa.

Comments