Došlo je leto i hteli mi to da priznamo ili ne, leti ima znatno više neprijatnih mirisa, zbog proste činjenice da se tada više znojimo. I to je jedan od većih strahova u toku vrelih dana, naročito u gradskom prevozu, ili u bilo kojoj situaciji gde smo okruženi ljudima, brinemo se da li se možda osećamo.

Svako od nas zna osnovne načine kako da telo nema neprijatan miris znoja – tuširanje, nošenje sveže oprane odeće, redovno pranje odeće, nanošenje dezodoransa. Ovde ćemo da govorimo o onim manje očiglednim načinima da sprečite neželjene mirise.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Abbey Cash (@abbey_cash)

Prvo želimo da naglasimo da je znojenje sasvim normalna funkcija tela, koja ima namenu da nas rashladi i da reguliše temperaturu tela. Mirisi se prirodno vezuju za znoj i neprijatan miris ne mora nužno značiti da je vaša higijena loša, jer razni faktori mogu uticati na njega. Takođe, znojenje ne nastaje samo zbog vrućine, već i zbog stresa.

Znojenje regulišu ekrine žlezde koje se nalazi na površini kože. One proizvode znojenje na dlanovima, stopalima, čelu i pazuhu. Sastoje se vode, soli, proteina, uree i amonijaka. A apokrine žlezde su smeštene u međunožnoj regiji, grudima i ispod pazuha. One proizvode koncentrisani sekret koji je bogat proteinima i lipidima. Upravo tu i nastaju neprijatni mirisi, zbog bakterija koje rastavljaju znoj u masne kiseline. Znoj koji nastaje usled stresa se proizvodi u apokrinim žlezdama i možda ste primetili da je jačeg mirisa, upravo iz ovog razloga.

Smanjite unos hrane koja negativno utiče na miris znoja

Određena vrsta hrane može na vaše prirodne mirise, u to spadaju brokoli, karfiol, kupus, crni i beli luk. Tu su i veoma procesuirana i pržena hrana. Naravno, ova hrana neće uticati na znoj ako je jedete u umerenim količinama, već je jedete konstantno i ne hidrirate se dovoljno.

Obratite pažnju na stopala

Pojedinim ljudima se dlanovi i stopala više znoje, a zajedno sa sintetičkim čarapama i patikama – to je savršeno mesto za razmnožavanje bakterija. Nije uopšte čudno da neprijatni mirisi najčešće potiču od stopala. Da biste to sprečili, potrebno je da povremeno operete obuću i da u patike stavite sodu bikarbonu koja upija ovakve mirise.

Birajte čarape od prirodnih materijala, a ne sintetičke. Takođe, ako već imate problem sa stopalima koja se mnogo znoje, preporučujemo da u torbi nosite rezervni par čarapa, koji možete da preobujete, ako primetite da su vam čarape mokre od znoja.

Odložite odeću odmah nakon treninga

Idealan scenario je da se odmah posle treninga istuširate u teretani i odmah obučete čistu odeću, a onu odeću koju ste nosili na trening stavite za pranje. Na ovaj način nećete sprečiti samo neprijatne mirise, već i bubuljice i osipe koji nastaju usled znojenja.

Takođe, u toku leta nosite laganije, prirodne materijale kao što je pamuk, naročito ako trenirate, jer kožu veštački materijali mogu iritirati. Ako niste u mogućnosti da se istuširate odmah nakon treninga, onda vam preporučujemo da nosite vlažne maramice, sa kojima ćete se prebrisati kada završite sa vežbanjem.

Ako ste poslušali sve ove savete, ali opet osećate neprijatne mirise, najbolje je da se obratite lekaru, jer to može biti simptom neke infekcije.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments