Koliko god ulagali u najkvalitetnije preparate za kosu, nekim nenamernim greškama možemo u potpunosti opstruirati sve prethodne napore.

Neke stvari koje svakodnevno nemarno primenjujemo na svojoj kosi, iako u početku neprimetno, na duge staze ozbiljno oštećuju kosu.

Evo šta morate izbegavati ukoliko želite zdravu i sjajnu kosu.

duga kosa Šta izbeći na putu do zdrave i lepe kose

Korišćenje prevelike količine šampona

Čak i najnežniji i najblaži šamponi imaju efekat odstranjivanja prirodnih masti kose i kože vašeg temena. Usled toga, najbolje je ostaviti kosu da se najmanje jedan dan odmara od šampona. Ako baš morate da perete kosu svakodnevno, potrudite se da koristite male količine šampona.

Grubo češljanje mokre kose

Ovo je jedan od najočiglednijih postupaka za uništavanje kose, koja je dok je mokra osetljivija i lakše se lomi i kida. Ukoliko imate gustu i kovrdžavu kosu i morate da je češljate dok je vlažna, uvek koristite češalj za kosu sa širokim režnjevima i regeneratore i kreme za kosu koji se ne ispiraju.

Korišćenje prljavih četki za kosu

cetke za kosu Šta izbeći na putu do zdrave i lepe kose

Na nečistim četkama i ostalim alatkama za stilizovanje vaše kose mogu se brzo nakupiti mnogobrojne bakterije koje negativno utiču na kožu temena vaše glave i mogu prouzrokovati perutanje ili otpadanje kose. Očistite vaše četke za kosu u čistoj vodi sa malo sode bikarbone.

Jaka hemijska sredstva

Blanš, posvetljivači i farba za kosu, ili jako lakovi za kosu (posebno leti) mogu ozbiljno uništiti vašu kosu. Izbegavajte isušujuće, alkoholne sprejeve za kosu leti, a pri farbanju i posvetljivanju kose, kontinuirano je negujte različitim regeneratorima, kremama i maskama.

Konstantno izlaganje kose pritisku

Punđe i konjski repovi su uvek moderni i izgledaju fenomenalno, ali konstantni pritisak na vašu kosu ovim putem značajno povećava rizik od lomljenja i oštećenja vlasi.  Koristite nežne šnale i gumice za kosu, i ne praktikujte ovakve frizure svakodnevno.

Visoke temperature

kosa i sunce Šta izbeći na putu do zdrave i lepe kose

Kad god ste u mogućnosti, ostavite da se kosa osuši prirodno i izbegavajte veštačko ispravljanje ili uvijanje kose.  Visoke temperature fena, figara ili pegle za kosu u ozbiljnoj meri oštećuju vlasi, pa je kod primene ovih sredstava važno koristiti niže temperature i ulja za kosu koja će očuvati njenu vlažnost tokom postupka. Vreme koje ćete izgubiti tretiranjem kose nižim temperaturama, biće vam nadoknađeno tako što nećete morati d aga gubite na mukotrpne postupke njene regeneracije. Vaša kosa ima i jednog prirodnog neprijatelja – UV zrake sunca. Zbog toga je po vrelim letnjim danima, pored adekvatne nege, dobro rešenje i nošenje nekog stilizovanog šešira.

Češljanje

Ukoliko vaše češljanje počinje od korena kose na dole, promenite tehniku. Najpre razmrsite donje krajeve kose, pa se tek onda pozabavite gornjim slojevima kose, ukoliko ne želite da se nosite sa gomilom otpalih vlasi u vašoj četki.

Odlaganje šišanja

crna zdrava kosa Šta izbeći na putu do zdrave i lepe kose

Ukoliko vaši krajevi nisu ispucali, ne morate ih prečesto skraćivati, ali ako jesu, odlaganjem šišanja činite sebi medveđu uslugu. Odsecanjem ispucalih i suvih krajeva, pomažete vašoj kosi da diše i da brže raste.

Jasna Stanić

Comments