Anksioznost je psihofizičko stanje, koje je dovoljno teško i kad imate razumevanje i podršku, a još teže kad nemate. Teško je shvatiti kakve probleme ima anksiozna osoba, sa čim se suočava i kako se oseća, ako sami to niste iskusili, ali ako je neko vama blizak (partner, roditelj, prijatelj) anksiozan, značiće mu da pokušate da ga razumete. Ne možete mnogo da pomognete, ali možete da ne odmažete i da ne dodajete teret anksioznoj osobi, koja je već preopterećena. 

Anksioznost je predvorje panike, koja samo što nije nastupila i tu napetost osoba oseća i fizički – kao da joj neko sedi na grudima, kao da ne može dovoljno da udahne, kao da će potonuti i udaviti se, iako je na suvom. 

Anksioznost je strepnja da će se desiti nešto loše, iako je sve mirno i nema nikakvih nagoveštaja burnih događaja. Osoba sedi kod kuće, gde bi trebalo da se oseća opušteno i sigurno, ali ne može da se opusti, oseća se nesigurno i stalno strepi od nekog neimenovanog nadolazećeg užasa. 

ta je anksioznost za one koji je nikada nisu iskusili e1591358644259 Šta je anksioznost   za one koji je nikada nisu iskusili

To je stanje hroničnog stresa, organizam je neprekidno u modu “bori se ili beži” i procena situacije je nerealna. Anksiozna osoba se oseća ugroženo i ne uspeva logikom i racionalnošću da umiri svoj osećaj. 

Osećaj teskobe prisutan je mentalno, kao i fizički – anksiozna osoba oseća da joj je svest sužena,da ne može da se otme mračnim slutnjama i osloni na svoje rasuđivanje, a takođe se oseća kao da je sve pritiska i da se nekakav nevidljivi kavez zatvara oko nje. U naletu anksioznosti, telo se oseća obamrlo, dok sve u vama vrišti od straha i pritom ste svesni da ste sasvim sami u tome i da drugima delujete suludo ako ne uspete da se obuzdate. 

Anksioznost je ratno stanje unutar jedne osobe – razumne i umirujuće misli bore se (uglavnom bezuspešno) sa crnim mislima, strahovima i očekivanjem najgorih ishoda u svakom trenutku. Glas razuma govori anksioznoj osobi da to nije stvarno, da se trgne, da se savlada, umiri, da se bori. Teskoba se tada malo povuče, ali ostaje na obodu svesti, spremna da grune i preplavi sa zastrašujućom snagom.  Ta neprestana borba je iscrpljujuća i izaziva nesanicu, glavobolju i hroničan umor. 

Comments