Možda niste sputani okolnostima i udarcima sudbine, već lancima navika, koje ste sami sebi stavili i sada više ne znate kako da ih skinete. Možda niste loše sreće, već sebe sabotirate nesvesni onoga što radite. Ovo su neke navike, koje vam oduzimaju šansu da ostvarite svoje snove, ukoliko ih se ne oslobodite. 

Оdugovlačenje 

Ako sve ostavljate za sutra, na kraju vam neće ostati ništa, osim gomile praznih dana za vama. Ponekad tačno znate šta treba da radite, ali se ne usuđujete da počnete. Čekate neko pravo vreme, koje nikako da prepoznate, a vreme prolazi. Ako znate da želite da budete pisac, pišite. Ne očekujte da ćete se proslaviti i osvojiti svet svojim radom, već pišite zato što to želite i što u tome uživate. Ako želite da ostavite sve i živite zdravim životom na selu, počnite tako što ćete gajiti organsko povrće u saksijama na terasi. Kad krenete u susret sudbini, ona krene ka vama i nađete se na pola puta. 

View this post on Instagram

#llemerci

A post shared by MERCÍ (@llemerci) on

Prebacivanje krivice

Niko nije kriv za vaše izbore – poslodavac nije kriv što vi ne zarađujete dovoljno, vi ste prihvatili taj posao. Roditelji nisu krivi što su vam dali ili uskratili ovo ili ono – radili su najbolje što su umeli i dali su ono što su imali. Svako bi mogao da okrivi roditelje, državu, okolnosti, Boga i sudbinu (a ljudi to baš često rade), ali oni koji uspevaju u životu, to ne rade. Oni prihvataju odgovornost za svoje izbore i odvažuju se da naprave nove izbore, kada ih oni prethodni sputavaju i unesrećuju. 

Ogovaranje

Ovo je toksična sklonost, koja vam troši energiju, koju biste inače mogli da usmerite u nešto konstruktivno. Izreka kaže “veliki umovi raspravljaju o idejama, prosečni umovi o događajima, a mali umovi raspravljaju o ljudima”. Ne trošite dah, energiju i vreme na nivou malih umova. Šta vas briga šta drugi rade, osim ako to nisu oni koji vas inspirišu, motivišu i podstiču da i sami nešto preduzmete. 

Comments