Dame i gospodo, poštovani auditorijume! Dobro došli na javno seciranje čudesne pojave koja opseda umove naših predragih dama! Šta primećujemo već iz najave? Da je posredi čarolija koja ne samo da obavija vilenjaka Zelenolistog Tranduilovića (Legolas, sin Tranduilov), već i glumca Orlanda Bluma (Orlando Bloom), koga od milošte zovu i Orli.

orlandobloom033dh0 Šta je to u ženskom umu što je goni prema Blumu?

Da se ne lažemo, fascinacija Legolasom potiče od Orlanda Bluma i njegove uloge u trilogiji Pitera Džeksona, “Gospodar prstenova”. Međutim, pojava ima dublje korene, što se vidi već iz “Guglovog” pretraživača. Potražite odrednicu “Legolas” i dobićete stranice i stranice linkova koji izučavaju bolno pitanje: “Da li je Legolas gej?” Tu su i brojni linkovi ka slešer fenfik (slasher fanfic) pričicama, koje potanko i živopisno prikazuju nežno prijateljstvo Legolasa i Gimlija, Legolasa i Aragorna, Legolasa i Gandalfa, te Legolasa i Jomera. Da je Legolas/Blum postao gej ikona, u to nema sumnje. Zato će naša istraga morati da zagrebe i mušku homoseksualnost koja privlači određenu vrstu žena.

No, kad smo se već dohvatili skalpela, zarijmo ga malo dublje i pogledajmo kako je izvorno prikazan Legolas, u romanima gospodina Tolkina. O Legolasu, gos’n Džon Ronald Ruel, zapravo, piše prilično šturo. Iz knjige ne doznajemo ni ko mu je majka, niti koja mu je boja kose, niti koja mu je boja očiju. Znamo, doduše, da mu je otac kralj vilenjaka iz Mirkvuda, što njega čini princem! Još kad ga zamislite na belom vilenjačkom konju… Zar ima igde boljeg? U Rivendelu se zatekao kao glasnik svoga oca i na velikom savetovanju izabran je da u Družini devetorice predstavlja vilenjake. Ako išta, prikazan je kao neumoran, plahovit po naravi i vrstan strelac. Razvija duboko prijateljstvo sa patuljkom Gimlijem, što svedoči o otvorenosti Legolasovog uma. Patuljci i vilenjaci, naime, gaje višemilenijumsku netrpeljivost. To da su postali saborci, jahali zajedno na istom konju, obilazili znamenitosti Srednje zemlje, a na koncu zajedno otputovali u rajske zemlje na brodu koji je Legolas sagradio, govori o snazi njihovog prijateljstva. Premda Tolkin za to ne daje povoda u rukopisu, govorkanja o gej odnosu Legolasa i Gimlija počela su nešto pre filmske trilogije Pitera Džeksona. Ipak, ti glasovi bili su uglavnom zluradi i temeljili su se samo na činjenici da se Legolas nikada nije ženio, te da je na put preko mora otišao zajendo sa Gimlijem, kao da strejt muškarci ne smeju (ili ne mogu) imati takva prijateljstva.

Aragorn and Legolas aragorn 2978875 992 1500 Šta je to u ženskom umu što je goni prema Blumu?

A-ha! Tu smo, dakle! Pojavom filmskog Legolasa rasplamsava se erotizacija, ali i homoerotizacija ovog junaka. Orlando Blum se pojavljuje kao novi holivudski slatkiš, a kroz njegov lik i delo prelama se novo viđenje Legolasa, sina Tranduilovog.

Kakav je filmski Legolas? Lep, k’o slika! Mužjak nežne konstitucije, besprekorno odeven, s još besprekornijom dugačkom plavom kosom. Oči mu menjaju boju od čeličnoplave, preko svetlozelene, do blagih ljubičastih preliva. On je nenametljivo snažan lik. Najopasnije vratolomije izvodi s tek neznatnom promenom izraza lica, kao da je uveren u pobednički ishod. Tajanstven je, pogled mu je blago snen, ali uvek čvrsto uperen pravo. Legolas je čelična svila!

Obično likovi u filmu ne mogu da stoje sami za sebe, već se snažno povezuju sa glumcima koji ih tumače. Kada se dogodi obrnuto, nastaju uloge veće od glumca, kao što je Supermen obeležio Kristofera Riva, a Luk Skajvoker glumca Marka Hamila. Orlando Blum nije postao Legolas, ali ni Legolas nije samo Orlando Blum. O tome najrečitije govori Orlijevo uspešno tumačenje kovača Vila Tarnera u serijalu “Pirati s Kariba”, kao i propast tumačenja Parisa u filmu “Troja”. Neko od producenata je pokušao da Orlandu opet uturi divnu kosicu, te luk i strele, nadajući se instant-uspehu . No, da li je Orlando gej ikona? Nije? Da li je seks-simbol? Ne, baš. Istražimo podrobnije njegovu privlačnost, bez Legolasa.

3 legolas Šta je to u ženskom umu što je goni prema Blumu?

Počnimo od imena: Orlando Džonatan Vejn Blanšard Blum. Pa, kažite i sami, zar već to nije krunski dokaz elegancije i otmenosti koja okružuje Orlija? Premda na ličnim fotografijama nije tako eteričan kao Legolas, Orlando je definitivni slatkiš i najtraženija muška osoba na “Gulglu”. No, njegova privlačnost nije ubitačna. Orli nije muškarčina koja će izbledeti poput raznih holivudskih mačista, niti deluje da će poput Šona Konerija biti sve bolji s godinama. Orlandov lik i delo prevashodno su dečački. On je skroman, aktivan u brojnim humanitarnim i ekološkim projektima. Igrao je ragbi, pa je lomio ruku, glavu (a nogu je “sredio” na skijanju u Švajcarskoj). U prisnom krugu prijatelja oženio se australijskim top-modelom, Mirandom Ker. Međutim, Orlandu je to sve oprošteno. Čak Mirandin devojački izgled kao da naglašava Orlijevo dečaštvo.

Šta možemo da zaključimo? Knjiški Legolas: deset poena. Orlando Blum: deset poena. Filmski Legolas: deset poena. U proseku, čista desetka. Premda Orlando Blum jeste bio najtraženiji muškarac na “Guglu”, nije on taj za kim cure lude. Poželjan je upravo taj spoj Orlando/Legolas, ta filmska fantazma koja se prepliće od legende, preko homoerotičnih nota, do dečačkog sjaja glumca koji stoji iza maske. Nazovimo ovaj amalgam Legorlando, radi lakše operacionalizacije.

legolasorlando Šta je to u ženskom umu što je goni prema Blumu?

I stvarno, šta bi s tom homoerotizacijom? Zašto žene vole gej muškarce? S obzirom da je to tema koja zahteva niz članaka, samo ćemo osenčiti neke stavke koje ćemo primeniti na slučaj “Legorlando”.

Najpre, kao što je Legolas mitski lik, tako je i gej drugar(ica) bajkovito biće. Žene sanjaju o muškarcu neopterećenom seksualnom napetošću, muškarcu koji će moći sve da im kaže i kome će moći sve da kažu. Od toga da im je kosa zaista užasna i da bi trebalo nešto da urade s tim šiškama, do toga da im ponude nekoliko praktičnih saveta o felaciju (objektivnih saveta, s one strane uda). Takav muškarac im neće preoteti dečka, neće imati ništa protiv da zajedno gledaju “Seks i grad”, idu u šoping. To je, valjda, uzbudljivo kao da šetate pitomog tigra. Jeste, a nije (ako razumete igru reči). Osim toga, tu je vrhunski izazov: Šta ako ga preobrate? Pa, zar to nije vrhunska potvrda ženstvenosti? I dalje, sve u tom smislu…

legolas27 Šta je to u ženskom umu što je goni prema Blumu?

Dakle, šta je to u ženskom umu što ga goni prema Blumu? Ponoviću, ako već nije jasno Legorlando je 3-in-1! On je savršenstvo bez mane. On je muževnost bez znoja i dlakavih ruku. On je bezbednost koju blizina gej muškaraca pruža ženama. Frizura mu je savršena i ne kvari se prilikom vratolomija koje izvodi. Ako ćemo pravo, čak su i scene borbe u kojima učestvuje prefinjene, a ne testosteronska krvava fešta kao u neotesanog koljača Aragorna. Osim toga, uzdisanje za filmskim junacima ne priliči emancipovanim damama, kao ni šmrcanje za nekim tamo holivudskim fićfirićem. Ali obožavati Legorlanda? Pa, to je tako plemenito. I moćno! Možda bi Orlando i odbio da ponovi ulogu Zelenolistog Tranduilovića – ali kako vas da razočara?

“Hoće li pasti neki članak o Legolasu? Čujem da će Orlando Blum ponovo biti Legolas u novom Džeksonovom filmu ‘Hobit’, a fascinacija Legolasom je epska”, pitaju čitateljke. E pa, drage dame,  ovo je bio taj članak…


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments