Na korak do ljeta proljeće proziva trendove, u ormanima se spremaju nove kombinacije. Aktuelna tema “Internacionalna geografija” našla se među sezonskih pet. Dizajneri su sašili kreacije sa geografskim motivima, a u svojim prepoznatljivim formama i stilovima.

Tako je Valentino zadržao ženstvenost i utkao istorijske simbole Egipta i antike, a Givenchy se igrao detaljima afričkog plemena. Ovaj proljećni trend najavila je Simonsova revija suknji i haljina sa printom prepoznatljive Diorove flore. Dalja studija geo-garderobe stavila je akcenat na zemlje Amerike, Evrope, Azije, ali naročito Afrike.

Od Sare Barton u odijelu dostojanstvenog i opreznog ratnika – Alexander Mc Queen, do Givenchy etničke kaše u potpisu Rikarda Ticija dizajneri su mislili globalno, marširajući u ritmu svog bubnja. Izdvajam najupečatljivije modne geografičare.

Na kom ste vi kontinentu ovog proljeća? Odjevni predmeti kao geografski predjeli – jer moda zna kako da izazove promjene u svakodnevici!

Celine. Uvjerljiva treća dimenzija u stvari je eksperiment sa tkaninom. Pletene jakne i vezeni detalji preko printa obećavaju dobre utiske. Prisutni su grafiti, crno-bijela šara i ulična umjetnost Pariza. Ovu kolekciju ipak predvodi duh Afrike.

Celine Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Zlatne kacige, povez na rukama, amazonske narukvice, nojevo perje, filozofija plemenskih sveštenika u zapetljanim kostimima, pantalone keltskog ratnika, afrički momenti u slikarstvu Mondrijana i Pikasa… Sve u jednoj reviji uspješno realizuje Alexander McQueen.

Alexander Mc Queen Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Ove godine Rikardo Tici uredio je sudar dvije kulture, suptilnost Japana i afričko drapiranje. Na temu iz internacionalne geografije odgovorio je ravnim sandalama sa kaiševima, svilenim komadima koji liče pidžamama, ležerni kimono, haljine od streča sa naborima, plamtećim rukavima; od detalja uklopio je kožni remen oko grla, struka, ramena, zatim tregere, a onda i suknje od žerseja… Iz Givenchy proljeće i ljeto u najtamnijim tonovima pastela.

Givenchy Šta kaže catwalk: Moda i geografija

U svjetskim modnim izvještajima pominju se nova imena. Opening ceremony osvaja publiku urbanim konceptom – sportski automobili na sceni. U fokusu je mladež južne Kalifornije spremna na “ludosti”. OC sezonu vidi u bajkerskim jaknama za vrele avanture na putevima i auto-trke u prigradskim ulicama. Osim inspirativne Amerike, OC slobodno tumači modele tradicionalnih koreanskih jakni i haljina dajući ličnu viziju te kulture. Njihova geografija je svakako zabavna – ko je spreman za usud!?

Opening ceremony Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Revijom Dries Van Noten progovorio je ekstravagantni duh Tamare de Lempicke. Modeli su opojni i liče na luksuz francuskih i ruskih kraljevskih porodica, dok veliki karneri vode do Španije. Glamur detalji u zlatu neće vas spriječiti da ih ponesete u svakodnevnoj varijanti, jer sve djeluje opušteno, a raskošno.

Dries Van Noten Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Ako sve ovo djeluje komplikovano za “ready-to-wear”, izdvojite komade koji su uklopivi uz vaš stajling i krenite na željeni kontinent.

Reference modne kuće The Row stižu iz raznih krajeva planete. Odjevna kultura Arabije primijenjena u dugim slojevima i velovima, tradicionalna marokanska djellaba, odnosno široka odora koja pokriva glavu, pleteni kardigani Rusije i sličnih hladnih predjela… The Row u potpunosti odgovara na zadato gradivo.

The Row Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Osim istočnih i afričkih plemena, na modnom globusu našao se holivudski stil popularnih muzičara današnjice. Kolekciju na ovim osnovama osmislio je Emilio Pucci. Ona nosi jednako elemente tradicije i savremenog stila.

Dok Donna Karan kombinuje zemljani ton obale i okeanskoplavu. Ova kolekcija vodi na napuštene plaže, u širokim bluzama, ogrtačima koji lako klize, lepršavim haljinama koje se provide, sve zamiješano u bojama prirode. One su privlačne, dnevne i noćne kombinacije.

Emilio Pucci Donna Karan Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Pješčane linije, alge, granitne krivine, Akris neko ko je prirodu prenio na tkaninu kroz foto-print. Ovo su skrivene destinacije za istraživanje.

Akris Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Veoma zanimljiva Missoni kolekcija prošetala je kreativnu priču o četiri elementa: vatri, vodi, zemlji i vazduhu. Osim šarene grafike glavnih simbola, tu je i pop kultura japanske komike u dosluhu sa prugama vrućih boja Meksika. Istok-zapad, uživamo smjene!

Missoni Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Na kraju, ženstvenost je obaveza. Muzički ansambl od Valentina, ko bi drugi tako suptilno? Opera sudjeluje kao izvorni materijal. Grčka, Egipat, sjeverna Afrika? Valentinova muza nije više djevojka sa bisernom minđušom, ona je sada mitološka čarobnica.

Ušivenu damsku kragnu koja upućuje na nevinost zamijenila je tamnija, mistična verzija. Jarko obojeni detalji u tirkiz i koralnu, ravne zlatne sandale i prepoznatljive siluete – sa Valentinom u kolijevku stare civilizacije.

Valentino Šta kaže catwalk: Moda i geografija

Jana Radonjić 

Comments