I kada je zgrada od armiranog betona, unutrašnji zidovi, oni koji dele stanove, i dalje su samo tanki zidovi. Kad živite u zgradi, osim ako to nije neka starinska zgrada, sa samo nekoliko stanova, visokim plafonima i debelim zidovima – onda veliki deo privatnosti delite sa komšijama. I kad živite u kući, upoznajete navike komšija, naročito kad je lepo vreme i svi drže otvorene prozore, ili više vremena provode u dvorištu, nego u kući, ali to se uglavnom odnosi na najbliže komšije – one sa leve i desne strane. U zgradi, čujete komšije sa barem tri stane – one pored vas, kao i one iznad i ispod. I oni čuju vas. Dobri komšijski odnosi se uglavnom oslanjaju na toleranciju tog prinudnog deljenja privatnosti. U nastavku teksta pročitaj koje su to situacije u kojima je najteže, ali i najvažnije ostati tolerantan.

Komšija nešto prepravlja u stanu

Svako ponekad mora da uključi bušilicu, ili da koristi čekić i prosto ćete morati da istrpite, ako komšija štemuje zid, renovira kupatilo, hobluje parket… Zašto to komšije uvek rade kad je vreme za odmor, ili je vikend? Iz najprostijeg razloga – jer su radnim danom u radno vreme verovatno na poslu, kao i vi, pa popravkama i radovima mogu da se bave tek kad dođu s posla, ili vikendom, kad ne rade. U savremenom svetu, radovi se sve češće izvode po sistemu „ključ u ruke“, odnosno, majstori dođu kad vi odete na posao i rade svoj posao u vašem stanu u standardno radno vreme. Ako završe pre vas, zaključaju stan i ostave vam ključ u sandučetu. Ali mnogi ne mogu da plate ove (agencijske) usluge, koje garantuju poverenje, kvalitet radova i sređen stan nakon posla, nego angažuju majstore koji i sami negde rade i mogu da dođu posle radnog vremena, ili sami rade sve što mogu i umeju. Pa, ako umete nešto da radite (ili neko od vaših ukućana ume), najbolje što možete, u cilju dobrih komšijskih odnosa, jeste da ponudite komšiji pomoć – tako će posao biti brže završen, a komšija će svakako ceniti ponudu, čak i ako je ne prihvati.

Deca i kućni ljubimci

Za mnoge, oni spadaju u istu kategoriju, to su napasti, koje treba nekako obuzdati i koje je teško trpeti, ili je za nekog komšiju njegov kućni ljubimac isto što je za vas vaše dete. A u zgradi sigurno ima i male plačljive dece i fine i lepo vaspitane dece, kao i bezobrazne, nevaspitane i naporne dece. I isto takvih životinja. I jedni i drugi su odraz kućnog vaspitanja ili nedostatka istog. Vi ne možete da ih vaspitavate, pa morate da ih tolerišete.

Comments