Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

1/2

Braneći se od neprijatnih osećanja, propuštamo da razumemo i osetimo njihovu konstruktivnu snagu. Naravno, mi ne uspevamo uspešno da se odbranimo od straha, tuge i besa, nego samo da ih donekle potisnemo, a često se dešava i da skliznemo u bolesne oblike tih osećanja – ona nas preuzmu i iskrive nam stvarnost, jer se sa njima ne suočavamo na adekvatan način. Što se više opiremo osećanjima koja smo naučeni da smatramo negativnim i nepoželjnim, to se ona upornije pojavljuju, na različite načine. Dugotrajno opiranje i potiskivanje tuge, besa i straha, vodi u bolest, a savremena psihologija sklona je prihvatanju da nas potisnuta osećanja truju na organskom nivou, odnosno, da je mnogo više takozvanih psihosomatskih bolesti, nego što se do skoro verovalo. Alternativna medicina i psihologija, odavno tvrde da potisnuta osećanja, pogrešna ubeđenja i iskrivljeni stavovi leže u korenu svih bolesti.

Šta bi, dakle, trebalo da radimo, da bismo sačuvali svoje fizičko zdravlje i mentalnu ravnotežu i da bismo pronašli ono dobro i pozitivno u neprijatnim, bolnim i nepoželjnim osećanjima? Trebalo bi da dozvolimo sebi da ih osetimo i doživimo u punoj meri, da damo sebi vremena da isprocesuiramo “teška” osećanja, da se ponašamo i živimo onako kako se osećamo, jer je to u skladu sa prirodom. Na taj način funkcioniše osvešćivanje i osnaživanje – ono proizilazi iz naših slabosti, bolnih padova, gubitaka i slamanja.

Prekorači granice straha

Strah poznajemo kao sputavajuće osećanje, u rasponu od instiktivnog straha u situaciji koju registrujemo kao opasnu i ugrožavajuću, preko trajne brige i teskobe, iracionalnog tereta poznatog kao anksioznost – neprekidno očekivanje loših ishoda, koje nam ne dozvoljava da se opustimo i odvaja nas od realnosti i zdravog razuma, do napada panike, u kojima doživljavamo potpuno suženje svesti i užas koji ne možemo da savladamo.

Druga strana straha, ona koju otkrijemo kad nekako uspemo da pređemo ograničenja kojima nas strah steže i sputava, jeste uzbuđenje. Kada se plašimo, a ipak se usuđujemo, osećamo u sebi kovitlac životnosti, nalet energije, stopostotno prisustvo u sadašnjem trenutku – imamo osećanje da nadrastamo sami sebe.

Editors choice