Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

1/2

Savremeni šefovi nisu oni od ranije, čiji je posao bio da svojom pojavom ulivaju strahopoštovanje, a ne da se razumeju u svoj posao. Šef nema bezgranična ovlašćenja, mora da bude kompetentan, da poznaje svoje radnike i da sa njima ima dobru komunikaciju i saradnju. On je dužan da osigura najbolje rezultate, a to se nikako ne postiže zastrašivanjem i omalovažavanjem zaposlenih, nego ličnim primerom. Savremeni šefovi su primer svojim radnicima, uvek su im dostupni i očekuju od njih uključenost, posvećenost, kreativnost. Pa, ako si u strahu od novog šefa, ili si nova na poslu, pa tek treba da se uklopiš, ne pokušavaj da se dodvoriš šefu i ne plaši se da pokažeš svoj entuzijazam, kao i da tražiš objašnjenje i uputstva za ono što ne znaš i u šta nisi sigurna.

Ne moraš uvek da odobravaš šefove ideje

Ako zaista slušaš i razmišljaš o onome što šef predlaže na važnom zastanku, možda ćeš uočiti neke slabosti tog predloga i sinuće ti kako one mogu da se prevaziđu, kako stvari mogu da se pojednostave, ili efikasnije i brže obave. Zato sastanak i služi, da svi iznesu svoje komentare i ideje i da se pronađe najkonstruktivniji način da se nešto obavi. Ukoliko vidiš da vlada takva atmosfera, da su u kolektivu svi proaktivni, savremeni, upućeni i uključeni, pridruži se i iznesi svoje mišljenje i primedbe. Ali ako proceniš da je ono što imaš da kažeš u sukobu sa onim što šef izlaže, da bi tvoj predlog mogao da ga stavi u situaciju da se oseća neprijatno (uočila si da u nečemu greši), traži konsultacije posle sastanka, pa reci šefu nasamo to što si primetila.

posao 2 1 1 Šta savremen šef zaista očekuje od tebe

Šef će ti odrediti zadatak kad ga ima, ali on očekuje i da sama sebi nađeš zadatak

Ako ne čekaš da ti šef svaki put kaže šta treba da radiš, već se uključiš i sama pronađeš i postaviš zadatak, pokazuješ sigurnost u sebe i svoje sposobnosti, samostalnost u radu, inicijativu i kompetenciju. Ako želiš da učestvuješ u novom projektu, traži da te šef uključi i objasni čime možeš da doprineseš i na koji način. Možda nećeš odmah dobiti važan zadatak, ali ako sama tražiš više odgovornosti i više izazova, sigurno ćeš dobiti priliku da se iskažeš i dokažeš.

Editors choice