Izlazak iz toksične veze nije kraj toksičnih sadržaja. Sve što si doživela, sva ona uzaludna nadanja, razočaranja, rezignirane pokušaje iznova, gorčina i iščekivanje neizbežnog, sve je to još u tebi. Sa toksičnim sadržajima si na poznatom terenu, znaš kako to ide i sada kad si slobodna i kad si krenula dalje, nedostaje ti neko ko te toliko dobro poznaje da može tako uspešno da manipuliše tobom. I kad sretneš dobrog momka, trebaće ti neko vreme da se opustiš i shvatiš da veza može da se odvija drugačije.

Ne očekuješ ništa dobro

Prvo što pomisliš je da on samo izgleda kao dobar momak i da se ko zna kakav psihopata krije ispod te maske prijatnog i pristojnog mladića. Podozriva si i ne da ne veruješ ni jednom muškarcu, nego ne veruješ sebi i svojoj proceni – jer eto dokle si stigla sa svojim izborom partnera. Ostala si sama i plašiš se da je svako psihopata. U redu, daćeš ti njemu šansu, jasno ti je da treba da se ponašaš kao da je sve normalno (uključujući i tebe) dok se ne pokaže da nije. Ali od novog momka ne očekuješ ništa dobro. Zapravo, očekuješ trenutak kada će on pokazati svoje pravo lice (izdajice, preljubnika, nasilnika) a ti reći “aha, znala sam”.

Svaku reč preispituješ i tumačiš

U potrazi za toksičnim znacima, sve što on kaže i učini preispituješ i ispituješ sa svih strana i iz svih uglova. Šta je mislio kad je to rekao, šta je hteo da postigne kad je to uradio? Svakakve sumanute konstrukcije ti padaju na pamet, osim da možda čovek govori baš ono što misli i čini stvari za tebe, jer želi da te usreći i jer se dobar momak tako ponaša u vezi – sa pažnjom i brigom prema partnerki.

veza 1 4 Šta se dešava kad posle toksične veze sretneš dobrog momka
Comments