Nakon krize izazvane COVIDOM – 19, počeli smo zaista da se upoznajemo sa svojim navikama i potrebama. U procesu izlaženja na površinu svih naših “normalnih” rituala usledila su i velika iznenađenja. Pandemija nas je naučila mnogo čemu kada je reč u upoznavanju sebe, kao i kada je reč o našem odnosu prema novcu. Zahvaljujući navikama koje smo razvili tokom vremena provedenog kod kuće uspeli smo da otkrijemo neke ključne stvari o našem trošenju novca za vreme pandemije, ali i nakon nje. U nastavu ti otkrivamo koje smo to stvari naučili o trošenju novca tokom karantina i čega treba da se pridržavamo.

Osnovni troškovi su samo oni esencijalni

Da te je neko pitao pre par meseci šta su za tebe, kao i za mene, osnovni troškovi, lista bi zaista bila dugačka. Naravno osnovni troškovi uvek su bili stanovanje, komunalije i namirnice, ali odmah iza njih su odlasci kod frizera, depilacija i nokti. Tek u ovakvim situacijama shvatiš šta su ustvari tvoje minimalne potrebe i koliko ti je stvarno dovoljno. Kriza nam je pokazala koje su to “bitne” stvari bez kojih totalno možemo, ali i male stvari, koje smo zanemarivali, a mogu da nam unaprede način života. Ovih dana trošili smo mnogo više novca na namirnice, jer smo jeli kod kuće, ali sigurno si primetila da si čak i tada imala više novca na raspolaganju, nego onda kada jedeš napolju. U izolaciji su me činile srećnom namirnice za koje sam izdvojila malo više novca nego što bih inače to uradila, ali one su razlog zašto sam postala mnogo uzbuđenija oko kuvanja. Osećaj za neophodnom kupovinom tokom krize doprineo je da vodim mnogo uravnoteženiji i zdraviji život nakon nje.

Ulaganja u dom su bitna

Često dom gledamo kao motel, krevet u kom prespavamo, a već sutra rano ujutru krećemo na svoje nove misije, međutim u karantinu smo počeli da se upoznajemo sa idejom da je naš dom naše utočište. Ukoliko živiš sama, ili sa dečkom, vrlo je verovatno da još niste uložili novac u neki dobar, vredan komad nameštaja koji će potrajati narednih 10 godina, a možda ste baš sad u ovom periodu kod kuće shvatili da treba da birate praktičnije i kvalitetnije komade. Razbacana obuća ispred ulaznih vrata postala ti je bolna tačka dok si se spremala za dvadesetominutnu šenju oko zgrade, zato ćeš sada sigurno razmisliti u cipelarniku. Tvoj stan je tvoje utočište, zato vreme provedeno kod kuće treba da te opusti, osnaži i regeneriše za sve tvoje obaveze.

Comments