Garance Doré, uspešna francuska fotografkinja, ilustratorka i autorka koja je, zahvaljujući svom blogu i najpre svojim modnim ilustracijama, stekla ogromnu popularnost i uticaj na ljubitelje mode širom sveta, u bestseleru “Love Style Life” otkrila je tajne svog besprekornog stila, svoje omiljene odevne komade, žene koje je inspirišu, dragocena iskustva života u dve sasvim različite svetske metropole – Parizu i Njujorku, ali i male tajne kako da uvek budemo zavodljive, elegantne i zadovoljne sobom.

Njen blog, a kasnije i knjiga, nisu samo modna inspiracija, već motivacija da život živimo sa stilom, po sopstvenim pravilima, ne zaboravljajući na igru i radost. Pišući o svom detinjstvu, odrastanju i sazrevanju, dolazi do zaključaka da je, za otkrivanje sopstvenog stila, važno:

Ono što znamo o sebi

“Poznavati samog sebe znači poznavati udaljenost između zamišljenog i pravog ja”, piše Garance. Stil se gradi upoznajući sebe. Vrlo je bitno da nastojimo da što bolje upoznamo sebe u svakom smislu kako bismo izgradili sopstvenu estetiku i “modna pravila” i postali autentični. Ako se vratimo čak i neki vek unazad, primetićemo da neke od slavnih holivudskih lepotica nisu žene koje su konzumirale, već žene koje su kreirale trendove i imale neki sasvim lični znak prepoznatljivosti.

Ono što znamo o svom telu

Jednostavno, postoje stvari koje savršeno odgovaraju našoj figuri, stavljajući u fokus sve ono dobro na nama, kao i one koje nam nikako ne odgovaraju i ističu u prvi plan naše nesavršenosti. Garance piše da nije svaka figura onakva kakvu viđamo na modnim pistama: “Kad sam loše volje, psujem zbog toga. Kad sam dobre volje, vidim to kao mogućnost da suzim izbor i doterujem. A manje (izbora) je više (stila).” U svakom slučaju, ne možemo saznati ako ne isprobavamo i ne pokušavamo. Najvažnije upravo jeste kako se mi osećamo u nekoj odevnoj kombinaciji. Kada se u njoj osećamo dobro u vezi sa sobom, izvesno je da će na isti način reagovati i drugi.

Ono što želimo da poručimo

Ukoliko radimo na sebi i rastemo, sasvim je logično da se menjamo, a našom ličnom promenom, menja se naš stil. “Naša odeća nosi poruku koju želimo da prenesemo drugima, a ona se menja u zavisnosti od toga šta se događa u našim životima”. Ne treba se plašiti da napustimo “zonu udobnosti”, kako u životu, tako i kada je reč o stilu. “Ako znate šta želite da poručite, odeća postaje vaša najbolja prijateljica”, poručuje nam Garance.

Ono ko želimo da budemo

“Ovo je dimenzija snova. Trenutak u kojem svom stilu dodajete ono nešto što ga čini izrazom vašeg dubljeg bića”. Stilom izražavamo ono što jesmo, ali nam on u velikoj meri može pomoći da se veoma približimo onome čemu težimo, odnosno svom snu. Garance nas motiviše da se zapitamo o čemu sanjamo i uverava da bi trebalo da negujemo i one najveće snove, tj. one koji nam možda deluju neostvarivo u ovom trenutku. Garderoba nam pomaže da budemo baš ono što želimo i da se igramo. “Maštajte da ste filmska zvezda. Neverovatna ljubavnica. Divna majka. Slobodan duh. Umetnica. Slikarka. Ma kakvi bili, snovi su naši i čine nas takvima kakve jesmo. Upravljaju našim stilom – i našim životima.”

Comments