Koliko pokušaja do savršene instagram fotografije? Prosečan razgovor dve osobe koje pokušavaju jedna drugoj da naprave fotku ili prosečan tok misli jedne osobe prilikom pravljenja selfija: Pa hajde malo levo, ispravi se, nasmej se, ali nemoj previše nego samo onako malo otvori usta, pa ajde prebaci kosu na jednu stranu, ipak ne na tu stranu, ajde na drugu, uh ovaj profil nije dobar… ispravi se, ali ne previše, izbaci grudi, uvuci stomak samo malo, izdrži, ajde kao kreni da ideš ka mene, ne, ne, stani sad… ne valja, ajde opet sve, šta ćemo sad? Uh ne znam… 

I tako u nedogled. I onda bude milion fotografija, a baš nijedna ne valja, nijedna nije dobra, pa kako je to moguće? To su odgovori koji se traže. Jeste, filteri će malo popraviti situaciju, ali ne mogu ni filteri sve. Do savršene instagram fotografije dolazi se jednim procesnim putem i retki su oni koji iz prve naprave to savršenstvo, koje direktno bez neke velike obrade može na internet.

Pritom, treba voditi računa o mnogim drugim faktorima.

Niko ne želi da njegova fotografija izgleda kao da smo se previše potrudili, jer je to zaboga samo jedna u nizu fotografija. Samo lažemo sebe – nama je bitna, ali ne želimo da i drugim tako izgleda. 

Usavrši osmeh: zakašlji se! Da, stvarno!

Ovo deluje čudno, ali ako želiš dobru fotku i dobar osmeh – poslušaj nas! Dakle, ako ti nikako ne ide da se lepo nasmeješ na fotki, probaj na ovaj način. Raširi usne u osmeh i zakašlji se samo jednom! Uhvati taj trenutak, taj momenat kada se zakašlješ, ali samo malo – to je nešto između glasnog smeška i pokušaja kašlja. Nadamo se da nas razmeš! Tada će tvoja usta savršeno da se otvore i imaćeš prilično spontan osmeh! 

Tvoja fotografija mora da ima priču 

Da, važna si ti, kako ne. Zbog tebe će se lajkovati slika, ali će mnogo biti lepša ukoliko postoji i neka priča. Dakle – važna je i lokacija. Važno je da postoji neka kompozicija, neka priča, u koju ćeš se ti samo uklopiti. Ova fotografija može biti samo primer savršenog uklapanja i savršeno ispričane priče samo kroz jednu fotografiju. Naravno, kada konačno nakon svega ovoga budemo napustili naša četiri zida, biće toliko mnogo prilike za eksperimentisanje. Zato uvek obradi pažnju šta se nalazi iza tebe, oko tebe, gledaj da ispričaš priču! Zamisli ovu devojku na fotografiji, bez slika koje se nalaze iza nje. To ne bi bilo to. 

Pokret je jako bitan 

Dobra fotka nije samo rezultat dobrog poziranja! Dobra fotka je rezultat stalnog pokreta. A to znači da treba da šetaš, skačeš, igraš, pomeraš, radiš bilo šta, samo nemoj klasično da poziraš. I videćeš tvoja slika izgledaće spontano, efektno i ulepšaće tvoj IG profil. Naravno, nećemo reći koliko fotografija će stajati iza te jedne savršene. Ali, od toga ne možemo da pobegnemo!

Comments