Lažno pozitivni testovi trudnoće su izuzetno retki, ali se ipak dešavaju. Nešto češći su lažno negativni testovi. Zato je potrebno uraditi više testova kako biste povećali sigurnost u istinitost rezultata.

Da bismo razumeli šta sve uzrokuje lažno pozitivan test potrebno je da prvo objasnimo kako test za trudnoću uopšte funkcioniše.

Kućni test za trudnoću meri visine hCG hormona u mokraći koji se luče u placenti. Ako se u mokraći nalazi ovaj hormon, on će izazvati hemijsku reakciju i test će biti pozitivan. Ukoliko, pak, nema hCG-a, vaš test će biti negativan. Mnogi testovi tvrde da su 99% tačni, i uglavnom jesu vrlo tačni i korisni, jer rana trudnoća ne može da se detektuje ultrazvukom.

Evo šta sve može uticati na lažno pozitivan test:

Predugo ste ostavili test

Kada radite test za trudnoću, potrebno je da vrlo detaljno čitate uputstva. Obično je potrebno da sačekate bar tri minuta kako biste znali tačne rezultate. Ako čekate duže od toga, mokraća će se razložiti po testu, te će se činiti da se na njemu nalaze dve crtice, a ne jedna.

Što test duže stoji to je veća mogućnost da će se ovako nešto dogoditi.

Testu je prošao rok trajanja

Ovo je vrlo očigledan razlog zašto bi test pokazivao lažno pozitivne rezultate. Kada prođe rok trajanja, hemikalija koja ima namenu da detektuje hCG u urinu više ne radi na najbolji nači i zato dolazi do pogrešnih rezultata.

Kada kupujete test za trudnoću uvek pogledajte koji je rok trajanja, baš da biste izbegli emotivni rolerkoster kroz koji ćete proći kakva god da su vam osećanja što se tiče rezultata.

Pijete lekove koje utiču na hCG

Pojedini lekovi za povećavanje plodnosti sadrže hormon koji utiče na lažno pozitivne testove. Takvi medikamenti mogu podrazumevati i in vitro injekcije. To je razlog zašto je neophodno da se sačeka određeno vreme nakon uzimanja ovih lekova kako bi test bio što tačniji.

Poslušajte savet vašeg lekara koji će vam reći koliko najmanje vremena treba da prođe od uzimanja lekova i terapije da biste uradili prvi test za trudnoću. Ovo se preporučuje pre svega da ne biste bile isuviše srećne pozitivnim rezultatom, a onda se ispostavi da je test lažno pozitivan.

I dalje imate hCG u mokraći nakon pobačaja

Većina pobačaja se desi u prvih 13 nedelja trudnoće. Iako ne postoje zvanične statistike, postoje pretpostavke da mnogi pobačaji nastaju i pre nego što žena i sazna da je trudna.

Kada žena ima pobačaj, hCG ostaje u njenom organizmu čak i nekoliko meseci. U proseku, nivo hormona se vrati u normalu nakon 4 do 6 nedelja od pobačaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beth Moore (@bethgracemoore)

Imali ste vanmateričnu trudnoću

Vanmaterična trudnoća nastaje kada plod počne da se razvija van materice, najčešće u jajovodu, cerviksu ili jajnicima. Ovo su trudnoće koje mogu biti opasne po život i koje se mogu nastaviti samo ako doktor proceni da to može biti bezbedno i po bebu, i po majku.

Iako plod nije u materici, placenta će početi da luči hCG, što automatski znači pozitivan test trudnoće. Zato, ako ste imali vanmateričnu trudnoću, koju niste izveli do kraja, može se desiti da imate lažno pozitivan test, jer se ovaj hormon i dalje nalazi u mokraći. Isto kao i u slučaju običnog pobačaja.

Ako je više testova koje ste u radili pozitivno, najbolje je da odmah zakažete pregled kod ginekologa, kako biste uradili sve neophodne testove i saznali da li su prethodni testovi ispravni.

Naslovna fotografija: instagram.com/imtaliapollock

Jovana Petković

Comments