Ako ste osoba sa idejom, zaštitite je na vreme – ako je ideja iole dobra, zaslužuje da ima svoj domen, svoju “katastarsku parcelu“ na Internetu, na kojoj ćete kasnije možda nešto da gradite, ili nećete, ali je taj „plac“, to „parče Interneta“, vaše. Na istu ideju može da dođe i neko drugi, ideja može i da se ukrade, ali naziv domena ne može, on može imati samo jednog korisnika i kada ga registrujete – on je samo vaš.

Ilustracija brendovi Šta sve možeš sa svojim domenom?

Ako ste na Internetu već prisutni sa svojim biznisom, na svom domenu, razmislite da li bi trebalo da budete još prisutniji. Naime, ako imate više od jedne usluge ili proizvoda (koji se ne zove isto kao i vaša firma), vama treba više od jednog domena. Pritom, vodite računa o tome da vama bitni domeni budu zaista vaši – ako registraciju vrši neko drugi u vaše ime, može se desiti da on taj naziv domena, umesto na vas, registruje na sebe. A onda ćete celu svoju internet egzistenciju bazirati na domenu koji, u stvari, nije vaš.

Posebno dobar (i koristan) vid prisustva na Internetu je internet prodavnica. Ona radi 24 sata dnevno, 365 dana u godini, svakom posetiocu pruža sve potrebne informacije i – donosi pare. I dok spavate. Pritom, kupcu je bitno da internet prodavac zaista postoji, da on nije neko ko je tu samo zato da mu uzme pare i nestane, pa se .RS i .СРБ domeni, koje ne mogu da registruju neidentifikovane firme ili pojedinci, nameću kao pravi izbor „placa“ za izgradnju internet prodavnice.

Takav pristup voli i Gugl koji preporučuje da se za prisustvo na nacionalnom tržištu koriste nacionalni domeni te zemlje. Gugl vodi računa o tome i u rezultatima pretrage daje prednost upravo sajtovima na lokalnim, nacionalnim internet domenima, kakvi su u Srbiji .RS i .СРБ. Zbog toga sve velike svetske kompanije registruju posebne, nacionalne domene, za svaku od zemalja u kojoj posluju. Nisu veliki slučajno veliki.

Više informacija pronađite ovde.

Preuzeto iz magazina Tech Lifestyle”

Pogledajte i:

Aplikacije koje će uneti život u vaše fotografije

Comments