Hot topics

Brze ideje kako da unaprediš svoj zimski stajling

#beautyresolutions: ClearLift & NIR savršena Derma Viva kombinacija za najbolju godinu za tebe i tvoju kožu!

#beautyresolutions: Top 3 beauty proizvoda za blistavu kožu u prazničnoj sezoni – ali i nakon nje!

Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

#beautygoals za 2020: Hidrirana i negovana koža i kako je najzad učiniti takvom

Poklon ispod jelke kom će se obradovati svaki pravi #fashionista

8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

Ako imate đaka prvaka i upravo ga pripremate za polazak u školu, ovo je pravi tekst za vas. Upoznajte se sa činjenicama koje bi trebalo da zna svaka mama đaka prvaka. Neke od njih sigurno znate, ail biće korisno da ih se podsetite, jer će vam dete sigurno na tome biti zahvalno.

Promena velika kao planina

Za dete je polazak u školu velika promena. Toliko velika da je roditelji često teško mogu i zamisliti. Dete nema iskustvo koje imaju odrasli ljudi. Zato ga ne bi trebalo opterećivati stavovima, mišljenjima, očekivanjima. Dovoljno je, za početak mu dati realne i otpimistične informacije. Ako detetu kažete: “Ne brini. Biće sve u redu. Škola je super, ti ćeš to lako da savladaš”, već mu postavljate očekivanje da bi trebalo da bude odličan đak i samo takav, da nikada neće naići na problem u školi. A kada do svega toga dođe, dete će ostati zbunjeno. Mnogo će biti korisnije, jednostavno mu objasniti da škola ima svoje prednosti, kao što su sticanje novih znanja, iskustava, upoznavanje drugara i učiteljice, ali i da u školi mora da bude strpljivo, da sluša na času, da sedi u klupi, što je dosta različito od svega što je do tada radilo. Sedmogodišnje dete ovakve informacije može da prihvati mnogo lakše nego što roditelji zamišljaju, zato nema potrebe sputavati ga u tome.

Mama i tata su najvažniji oslonac

Stav deteta prema školi jednak je stavu njegovih roditelja prema školi. Zato, čak i da imate loše mišljenje o nekom segmentu nastave, nemojte ga iznositi pred detetom, jer će kasnije biti teško objasniti mu da stvari možda ipak nisu tako loše. Takođe, za dete će mnogo biti korisno ako se potrudite da sa partnerom izgradite isti stav u odnosu na školu i da to dete jasno vidi. Jer, pored zbunjenosti koje detetu donosi promena zvana “polazak u školu”, nije mu potreban nesiguran oslonac koji se ogleda u nedefinisanom stavu roditelja prema tako značajnoj temi za njega.

Radinicazaroditeljedjakaprvaka Šta treba da zna svaka mama đaka prvaka?

Deca sve čuju i vide

Potpuno je u redu, da pored svih dnevnih obaveza koje ima, mama ponekad bude i nervozna i nestrpljiva. Ali, zato se trudite da negujete svoj unutrašnji mir. Odlučite da svakog dana izdvojite 15 minuta za meditaciju i susret sa svojim mislima i osećanjima. Tako ćete postati srećnija i smirenija mama, a dete će se ogledati u vašem “ogledalu” i ponašati onako kako se i vi ponašate. Sve što radimo i govorimo naša deca pažljivo osluškuju.

Utišajte se da bi čuli svoje dete

Nije potrebno da znate sva pravila lepog i korisnog ponašanja i da ih primenjujete svakodnevno. Mnogo je korisnije da ostanete mirna mama koja će prepoznavati ponašanja i potebe svog deteta i odgovorati u skladu sa njima, a ne u skladu sa pravilima. Svako dete je individua za sebe i zato nema univerzalnih pravila. Negujte ljubav prema sebi i svom detetu i to će sigurno biti najbolja investicija koju ćete u životu imati.

Ukoliko želite da budete spremna mama đaka prvaka i naučite kako da kod svog deteta negujete dobru koncentraciju, stpljenje i pomognete mu da se adaptira na promenu prilikom polaska u školu, onda je Radionica za roditelje đaka prvaka pravo mesto za to. Organizuje je Milica Stojiljković, savetnik za lični zravoj i mama prošlogodišnjeg đaka prvaka, 3. septembra 2017, u 16 časova u sali Oniks, Hotela 88 Rooms. Radionica je deo projekta #Neguj radost života, Centra za lični razvoj “Lepo mi je” i za nju se roditelji mogu prijaviti isključivo putem sajta Lepo mi je, jer je broj mesta ograničen.

MilicaStojiljkovic Šta treba da zna svaka mama đaka prvaka?

Editors choice