Retrogradni hod Merkura, drugi u ovoj godini, kreće 29. maja i traje do 22. juna. Ovaj tronedeljni period može doneti kašnjenja u putovanjima i nesporazume u komunikaciji. Za neke, retrogradni hod Merkura može da izgleda kao bauljanje kroz blato do pojasa, dok nekima može doneti osećanje oslobađanja i olakšanja, a nekima predstavlja izvor kreativnosti i inspiracije. 

U astrološkom smislu, Merkur je planeta koja vlada umom, komunikacijom, putovanjima i tehnologijom. Kada je u svom retrogradnom hodu, u ovim područjima možemo se suočiti sa preprekama, greškama, slomovima, ali možemo osetiti i iznenađujuće podsticajnu energiju.  

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tia Lineker (@tialineker)


Ovaj, drugi po redu retrgoradni Merkur značajan je iz nekoliko razloga – tu je najpre, veliko pomračenje Meseca u Strelcu, nekoliko dana pre retrogradnog kretanja Merkura. Zatim, tačno u sredini retrogradnog perioda, imamo mlad Mesec i pomračenje Sunca u Blizancima, u savršenom poravnanju sa Merkurom. Merkur se kreće retrogradno sve vreme u svom matičnom znaku, u Blizancima (puno akcije) i traži od nas da se usavršimo, preispitamo i proširimo perspektivu – prema sebi, drugima, svetu. U svom najvišem obliku, Blizanci su radoznali i otvorenog uma, a u najnižem, dvolični, neiskreni, zavidljivi. Kao arhetip, znak Blizanaca predstavlja način na koji shvatamo svoju stvarnost i kako formiramo svoju perspektivu. Retrogradni hod Merkura u Blizancima je zbog toga sjajno vreme da zaista uvidimo kako upravljamo informacijama kojima dopuštamo da uđu u naš svet. Započnite eksperiment sa sobom – pogledajte društvene mreže na kojima ste aktivni. Šta vas u tim aktivnostima oživljava i obrazuje, a šta vas uvodi u režim upoređivanja sa drugima? Možete li da prestanete sa ovim drugim? Možete li ograničiti vreme koje provodite na mrežama, u aktivnostima koje vam ne donose nove informacije i ne unapređuju vaše znanje i vaš razvoj?

Comments