Zdravlje, pare, ljubav – ništa ti više ne treba u životu, jer kad imaš tu osnovu, sve ostalo dolazi lagano. Ali. Da, u tome je trik, uvek ima “ali” zato što jednostavne stvari nikad nije tako jednostavno ostvariti i postići. Kao da ništa ne zavisi sto posto od tebe, iako te pozitivisti, lajf koučevi i ostali predstavnici popularne psihologije ubeđuju da sve možeš, da si opremljena svim instrumentima (i super-moćima) da postigneš sve što želiš.

Samo treba da znaš šta hoćeš, samo treba da se usudiš da tražiš, samo treba da posegneš, samo treba da iskoračiš iz svoje zone komfora, samo treba da misliš pozitivno, samo treba da veruješ u sebe, samo treba da ne odustaješ.
Samo.

To je previše odgovornosti za jednu ženu, koja obično ne brine samo o sebi, a previše je i kad brine samo o sebi. I tako natovarena tim jednostavnostima i frustrirana – što često ne znaš šta hoćeš, a kad znaš, to većim delom treba da obave i odrade drugi, što se i te kako usuđuješ da tražiš, ali drugi su izgleda bolji u NE, nego u DA i više vole da primaju, nego da daju, što dnevno iskoračuješ iz svoje zone komfora zanemarujući svoje potrebe i prevazilazeći svoje kapacitete (iscrpljujući se), što se mučiš sa tim pozitivnim mislima i verom u sebe i osećaš se krivom kad počneš da tripuješ i da kritikuješ sebe, što ne odustaješ i kad ti je jasno da udaraš glavom o jedan te isti zid (iz zaleta) – trošiš još jednu godinu (i ne postaješ mlađa, užas) i treba da smisliš neke novogodišnje odluke, da te motivišu i inspirišu, da te održe u ubeđenju da TI TO MOŽEŠ (mantra svake savremene žene), samo što treba na kraju da dodaš SAMA – jer je najrealnije da ćeš i morati sama, mogla, ne mogla. Kao vrsni poznavalac i uživalac te pozicije, imam, eto, neke predloge za te odluke.

Odluči da ćeš praktikovati samoopraštanje, koliko god da ti ne ide i da nećeš sebe kinjiti što ti ne ide. I da ćeš vikati “jupiiii!” svaki put kad ti uspe.

Da ćeš odjebati odlučno svakog ko te ugnjetava i da ćeš stvari nazivati pravim imenima, koliko god se one ne odazivale, a svi drugi se bečili i prevrtali očima. I da nećeš kinjiti sebe što ti je tako teško da nekoga odjebeš i što radije trpiš i bečiš se i prevrćeš očima u sebi.

Comments