Čuvena poslovica kaže: “Velikim ljudima ne treba ništa više od svoga imena!”. Ime je nešto sa čim se svako od nas indentifikuje, kako se predstavlja i na koje se odaziva.

Od rođenja do smrti mi smo obeleženi svojim imenom, a često i ne znamo kakvo značenje ono ima. Roditelji deci najčešće daju ime, jer im se dopada ili po nekom rođaku, znamenitoj ličnosti ili prazniku na koje je dete rođeno.

Među najneobičnijim imenima koja su u registre novorođenih proteklih godina upisivali matičari beogradskih opština jesu: Dinarko, Brusli, Gricko, Marklen, Edip, Ruzvelt, Svilenko, Ronaldo, Tarzan i Oblak. Devojčicama su davana imena: Čajka, Bogorodica, Odiseja, Paloma, Bistra, Metka, Čarna, Lutka, Olimpijada.

Mi ćemo se pozabaviti značenjem onih uobičajenih i najčešćih imena kod nas. Počećemo sa imenima Marko, Filip, Nikola, Dragan i Jelena. Ukoliko vas zanima značenje vašeg imena, potražite ga ovde.

4255ebf11e63c3ca8d663acad2b48e48 Šta znači tvoje ime: Marko, Filip, Nikola, Dragan i Jelena

Marko

Osoba koja se ovako zove je tiha, sistematična, pametna i inovativna osoba, koja se uvek fokusira na detalje.

Privlače vas poslovi koji podrazumevaju rad u prirodi, gde ćete pronaći svoj unutrašnji mir.

Zanimaće vas profesije koje podrazumevaju rad sa strujom, tehnikom, kompjuterima, kao i neke matematičke nauke i naučna istraživanja.

Volite da završite sve što započnete i to bez ometanja, kao i da vam sve bude organizovano i na svom mestu.

Vrlo ozbiljno shvatate svet i možete biti duboko povređeni s vremena na vreme i menjati raspoloženje, ponekad dolazeći i do očajanja.

Ponekad vam teško pada da započnete razgovor sa osobama sa kojima se ne poznajete, pa često delujete nekomunikativno i rezervisano.

Imate problem sa izražavanjem svojih misli i osećanja, osim sa onima sa kojima imate ista interesovanja.

Kada su prijateljstva u pitanju, kao i posao, uspeh je ograničen, zato što ste vi previše obazrivi i teško se upuštate u rizik bilo kog tipa.

Osetljivi su vam organi poput srca, pluća i bronhija.

Comments