Još kao dete razlikovao se od drugih. Umesto da se igra sa vršnjacima, provodio je vreme crtajući prelepe žene iz mašte, a kada bi mu ponestalo inspiracije, neiscrpan izvor bili su časopisi “Vogue” i “Harper’s Bazaar”. Pored žena iz visokog društva – kome je nameravao da pristupi jednog dana – muze su mu bile majka i sestra. Kada je sa dvanaest godina postao opčinjen manekenkama, nagovarao je drugarice da u ime sekretarica Ričarda Avedona (Richard Avedon), poznatog fotografa, uzimaju njihove fotografije. Kako mu je čuvena Tvigi (Twiggy) bila jedna od omiljenih, čekao ju je satima ispred studija, ne bi li je sreo i uživo.

141 Steven Meisel: Između kadra i snova

Stiven Majzel je svojim fotografijama promovisao mnoge uspešne manekenke i današnje top modele. Neke od njih su Naomi Kempbel (Naomi Campbell), Linda Evanđelista (Linda Evangelista), Lara Stoun (Lara Stone), Karen Elson (Karen Elson) i Rakel Cimerman (Raquel Zimmerman)

Majzel je diplomirao modne ilustracije na Parsonsu i jedan od njegovih prvih poslova obavljao je baš tamo – pored toga što je crtao i za jednog od najpoznatijih dizajnera tog vremena, Roja Halstona Frovika (Roy Halston Frowick). Iako ranije nije mislio da će se baviti fotografijom, shvatio je da je ona, za razliku od crteža, neprolazna. Već je imao mnoge uzore u svetu fotografije, kao što su Džeri Šacberg (Jerry Schatzberg), Ričard Avedon (Richard Avedon), Bert Stern (Bert Stern) i Ajrving Pen (Irving Penn). U to vreme radio je za “Women’s Wear Daily”, ali je vikendom u svom stanu ili na ulici fotografisao manekenke koje je pronalazio u “Elite Model Management”-u. Neke od ovih devojka odnele su svoje fotografije na kasting za magazin “Seventeen”, čiji su urednici odmah pozvali Majzela da radi za njih.

227 Steven Meisel: Između kadra i snova

Fotografisao je Madonu 1992. za njenu knjigu "Sex"

Stiven Majzel danas radi za američki i italijanski “Vogue”, za koji je fotografisao svaku naslovnicu u proteklih dvadeset godina. Pored toga što je radio za Valentino, Versace, Dolce&Gabanna, Louis Vuitton, i kontroverzne kampanje za Calvin Klein, 1984. godine fotografisao je Madonu (Madonna) za album “Like a Virgin”, i 1995. Maraju Keri (Mariah Carey) za “Daydream”. Svake sezone slika Prada kampanje i kolekcije Ane Sui (Anna Sui), njegove bliske prijateljice.

Majzel retko pristaje da daje intervjue, ali kako je njegov rad nezaobilazan u svetu mode, ljudi su istraživali dok nisu došli do skoro svake pojedinosti.

325 Steven Meisel: Između kadra i snova

Kampanja za Calvin Klein

423 Steven Meisel: Između kadra i snova

Valentino Couture

526 Steven Meisel: Između kadra i snova

Već dvadeset godina fotografiše naslovnice "Vogue"-a

622 Steven Meisel: Između kadra i snova

Majzelov svet je prepoznatljiv i drugačiji od drugih


Dunja Bajić je u stanju da nađe inspiraciju skoro u svemu. Pored muzike i voljenih ljudi, moda je čini najsrećnijom. Voli citate i često se vodi njima. Ona je i vlasnica bloga Io Sono Fashionista, koji joj pomaže da svoju ljubav prema modi podeli sa svima.

Comments