Nakon 16 uzbudljivih godina u magazinu “W”, vrsna stilistkinja, modna urednica, vođa kreativnog tima i jedna od pet najuticajnijih žena njujorške modne scene, Aleksandra Vajt (Alexandra White), prošle godine odlučila je da dugogodišnju uspešnu karijeru nastavi radeći samostalno. U njenom slučaju to nije bila teška odluka s obzirom na to da se sve velike modne kuće utrkuju da rade sa jednom od najkreativnijih i najiskusnijih modnih urednica, za koju mnogi saradnici potvrđuju da poseduje neprevaziđen talenat i senzibilitet koji garantuje originalnost, a to se smatra dragocenim kvalitetom u savremenoj modnoj industriji i medijima.

Slika 1 Modni guru Aleks Vajt Stil moćnih ljudi: Alex White, moda je divna, ali mi nije sve

Modni guru Aleks Vajt

Iako je bilo raznih spekulacija oko toga koji su pravi razlozi za odlazak Aleksandre iz magazina koji je uobličila, izgradila i takoreći podigla na noge, sve su odbačene kao nagađanja i nafilovane glasine zlih jezika. Uredništvo magazina “W” svakako nije bilo oduševljeno što ih napušta žena koja je tokom godina postala ikona modnih editorijala, kako za čitaoce i ljubitelje umetničke interpretacije modnog dizajna, tako i za najveća svetska imena visoke mode koja su njen rad počela da smatraju neophodnim za uspeh njihovih kolekcija. “Svi smo se složili oko mog odlaska iz magazina. Jedna nezaboravna epoha je završena, ali ne iz bilo kakvih misterioznih ili loših razloga. Jednostavno je vreme da radim samostalno i usredsredim se na oblasti u kojima želim još da se ostvarim”, objasnila je Aleksandra.

Slika 2 Obucena da ubedi Stil moćnih ljudi: Alex White, moda je divna, ali mi nije sve

Obučena da ubedi

Kasnije je bilo najava da će cenjena stilistkinja pokrenuti svoj elektronski modni magazin, ali je to i dalje neizvesno. Malo ko je spreman da poveruje da je Aleksandra Vajt posle toliko godina rada i uspeha jednostavno odlučila da uspori i posveti se važnijim stvarima u svom životu. Za razliku od mnogih žena koje se nikada ne bi odrekle karijere na kojoj bi im svako pozavideo, Aleksandra je shvatila da mora da uspostavi ravnotežu u svom životu. Zahtevni poslove kojima je bila posvećena nisu joj ostavljali mnogo vremena za njeno dvoje dece i porodicu. U njenim očima ona se ne odriče ničega već jednostavno menja stil života želeći da se više posveti i drugim stvarima i ljudima koje voli. “Obožavam modu i odeću, ali isto tako obožavam i svoju decu, baštovanstvo i neke druge, nekome možda obične, stvari”, rekla je Aleksandra pripremajući veliku rasprodaju stvari koje su se godinama nagomilavale u njenom ormaru.

Slika 3 Editorijal za modnu kucu Valentino W magazin 2009 Stil moćnih ljudi: Alex White, moda je divna, ali mi nije sve

Upečatljiv editorijal za modnu kuću Valentino, "W" magazin, 2009

U julu ove godine Aleksandra Vajt je zajedno sa svojom decom organizovala dobrotvornu rasprodaju svoje luksuzne garderobe. Među silnim stvarima bilo je i raznih kreacija koje nikada nije ni obukla. Imala je dva skladišta puna stvari, a čak i pored prostranog podruma u njenoj kući u Bruklinu nije bilo dovoljno mesta za svu njenu garderobu. Jedan deo novca koji je zaradila donirala je školi u koju ide njena ćerka, a preostali deo dala je u dobrotovrne svrhe. Bila je to najbolja njujorška rasprodaja visoke mode do sada. U ponudi su bili Marc Jacobs, Nina Ricci, Balenciaga, Prada, Lanvin, Chanel i drugi, a od garderobe sve od tašni i cipela do haljina koje su glumice i manekenke nosile na snimanjima. Aleks razmišlja da rasprodaja visoke mode postane godišnji događaj.

Slika 4 Visoka moda za poneti Stil moćnih ljudi: Alex White, moda je divna, ali mi nije sve

Visoka moda za poneti, Aleksandrina letnja rasprodaja

Izvori fotografija: online.wsj.com, fashionweekdaily.com, swingfashionista.com, p.twimg.com

Prethodne tekstove iz serijala “Stil moćnih ljudi” možete pročitati ovde.


Maša Lopičić je diplomirani filolog i novinar. Ljubitelj knjiga, filmova, pasa i visečasovnog kafenisanja s prijateljima. Vizionar i večiti borac protiv vetrenjača i nepravde.

Comments