Frida Kahlo prepoznatljiva je po svojim umetničkim delima i jedinstvenom stilu, ali ono što se često nalazi u prvom planu kada se govori o njoj jeste njen turbulentan život. Sada nam stiže novi dokumentarni film o slavnoj slikarki koji pruža intiman uvid u njene kreativne ideje i proces stvaranja umetničkog dela.

Frida je postala ikona za mnoge marginalne grupe u društvu, sve ljude koji su se nekada osećali odbačeno ili kao uljez u društvu, a zbog svojih političkih stavova i načina na koje je pristupala ugroženim grupama, polovima, seksualnostima i kulturnim identitetima, bila je duboko poštovana od strane svih. U modernom vremenu izgleda kao da svi žele parče Fride, te je njen lik danas prisutan na torbama, majicama i ukrasima za kuću. Frida je postala simbol slobode i neustrašivosti, ali izgleda kao da svi često zaboravljaju na njena dela i kulturnu zaostavštinu.

Biti umetnik je bila ključna stvar i inspiracija u Fridinom životu, ali njen privatni život je ipak mnogo bolje zabeležen i ispričan. Režiser novog filma, jednostavno nazvanog Frida Kahlo, odlučio je da ispravi tu nepravdu i stvori film koji će u svojih 90 minuta istraživati samo kreativni svet umetnice i predstaviti njena dela u punom sjaju. U procesu pripreme filma Ali Ray je pročitao apsolutno sve knjige koje postoje o njoj, a pri pisanju scenaria sarađivao je sa biografom Haydenom Herrerom i Gannitom Ankoriem, kustosom koji je predstavio Fridine izložbe. Deo filma su takođe i članovi Fridine porodice, a da bi film bio još autentičniji, najveći deo je sniman u Meksiku.

Comments