Dokumentarni film pod nazivom “The Supermodels” dolazi na Apple TV platformu, a prikazaće nam kako je izgledala era originalnih supermodela u svetu modelinga 90-ih godina – Linde Evangeliste, Naomi Campbell, Cindy Crawford i Christy Turlington. Ova četiri imena sigurno su vam poznata, a ova fantastična četvorka promenila je poimanje manekenstva zauvek, i utrla put današnjem posmatranju uloge manekenke. Manekenka više nije samo osoba koja nosi kreacije na modnoj pisti, ona je i kompletna, glamurozna ličnost koja vodi dinamičan stil života, koja je praktično jednaka celebrity ličnostima i koja zahteva mnogo veću platu kako bi tog dana ustala iz kreveta. Linda, Naomi, Cindy i Christy obeležile su svaku modnu reviju vrednu pamćenja iz perioda 90-ih godina, a danas, oko trideset godina kasnije one su i dalje zvezde, koje nose sa sobom titulu modnih ikona.

Svaka od njih je na svom Instagram nalogu podelila identičnu fotografiju, koja prikazuje iconic momenat u kom su na reviji modne kuće Versace za sezonu jesen/zima 1991. godine zajedno prošetale pistom, zagrljene, pevajući pesmu “Freedom” od George Michaela. Cindy, čija ćerka Kaia Gerber je nastavila njenim stopama i možemo slobodno da kažemo da je jedna od supermodela nove generacije, uz fotografiju je napisala kako je veoma uzbuđena što će se ponovo ujediniti sa svojim prijateljicama i koleginicama, kako bi proslavile svoje poslovne uspehe ali i istražile kako je manekenstvo kroz vreme promenio svoj oblik funkcionisanja u modnoj industriji. Naomi Campbell je izjavila kako se nada da će ovaj dokumentarni film inspirisati i motivisati mlade ljude koji žele da se bave njenim poslom širom sveta, dok je Linda naglasila kako ovo nije samo priča o uspehu, već i o ostvarenju snova, prijateljstvu i istrajavanju u periodu teškoća.

Modni kreator Gianni Versacce bio je jedan od prvih kreatora koji su prepoznali uticaj supermodela, odnosno uticaj koji bi one mogle da imaju – pa ih je tako i “izgradio”, upravo u 90-tim godinama kada je sveopšta želja za glamuroznim životom bila na svom vrhuncu. U ovom periodu izdvojile su se Cindy, Linda, Naomi i Christy, a nakon njih i Claudia Chiffer i Kate Moss – i kada bismo pitali manekenke današnjice ko su im modni uzori, sigurna sam da bi veliki broj njih navelo neko od ovih imena. Današnja popularnost Gigi i Belle Hadid, Kendall JennerEmily Ratajkowski ne bi postojala da 90-ih godina nismo prisustvovali nastanku legendarne četvorke supermodela, a na modnoj sceni današnjice polako viđamo i neke od njihovih ćerki. Cindy se ponosi karijerom svoje ćerke Kaie, a poznato je i da su Gigi i Bella ćerke bivše manekenke Yolande Hadid. Uz njih, ćerka Kate Moss, Lila je nedavno imala svoj debi na modnoj pisti – o kojem smo i pisali ovde. Datum izlaska ovog dokumentarca još uvek nam nije poznat, ali držimo palčeve da bude što pre – jer kako bolje provesti kišne dane od gledanja sveta modelinga na vrhuncu svog uticaja.

Naslovna fotografija: instagram.com/cindycrawford

Jovana

Comments