Stomačni problemi su postali veoma popularna tema na društvenim mrežama, pre svega na TikToku, gde hashtag #HotGirlsHaveStomachProblems ima nekoliko hiljada pregleda.

Od nadimanja do dijareje, mnogi na internetu postaju sve otvoreniji u vezi sa zdravljem creva i stomačnim problemima. Još jedan hashtag na tu temu, #GutTok, trenutno ima više od 983 miliona pregleda na TikToku, sa srodnim #HotGirlsHaveStomachProblems i #HotGirlStomachIssues koji dostižu 2.3 miliona i 2.9 miliona pregleda.

@vlatkobitch hot girls have stomach problems #foryoupage ♬ original sound – Casey Frey

Stručnjaci kažu da je otvoreni razgovor o zdravlju creva pozitivan pomak u normalizaciji ovih tegoba, podizanju svesti o rešenjima i razbijanju stigme oko gastrointestinalnih problema u tom procesu.

Promena kulture

„Volim ovaj trend, jer je dugo pričanje o zdravlju creva i varenju, posebno za žene, bilo tako tabu i sramotno, a ima mnogo žena sa problemima sa varenjem“, izjavila je Kristie Leigh, nutricionistkinja, za CBS News.

„Žene koje pričaju o gasovima i nadimanju i nelagodnosti u stomaku, opstipaciji, dijareji sa takvom iskrenošću i otvorenošću zaista pomaže svima da krenu na putovanje zdravlja creva, čak i ako nemaju problema sa varenjem. Samo demokratizacija zaista otvara dijalog za sve da počnu da dele jedni sa drugima i pomažu u pronalaženju rešenja, nadamo se, ako pate od sopstvenih problema sa varenjem”, dodala je.

Leigh kaže da je videla ovu promenu ne samo na TikToku, već i u tradicionalnijim medijima. Ona se priseća TV serija poput „Sex and the City“ u kojima se radnje vrte oko neprijatnosti ispuštanja gasova pred partnerom, dok sada vidi da serije koje gleda njena ćerka otvoreno govore o problemima varenja, kao što su gasovi i nadimanje.

„To je samo napredak kulture – mi smo pozitivniji u vezi sa telom, autentičniji smo, a ako imate problema sa varenjem, to zaista može da utiče na vašu svakodnevicu, tako da je mogućnost da autentično razgovarate o stvarima koje zaista utiču na vas važan deo povezivanja“, kaže Leigh.

Oprezno sa TikTok sadržajem

Christine Olivo, koja ima sindrom nervoznih creva, redovno deli na TikToku kako se nosi sa ovim stanjem, često sa dosta humora. Njoj je bolest dijagnostikovana 2007. godine. Na društvenim mrežama je podelila da je pokušaj da se izbori sa ovim stanjem doveo do „nekih od najfrustrirajućih, iscrpljujućih, sramotnih i srceparajućih trenutaka u životu“. Sindrom nervoznih creva je stanje koje utiče na debelo crevo i može izazvati nelagodnost u stomaku, zatvor i dijareju.

Ona je dodala da , dok su joj lekovi, mali saveti i trikovi pomogli da se nosi sa svojim fizičkim bolom, humor joj je uvek pomagao da se nosi sa mentalnim bolom suočavanja sa svojom hroničnom bolešću.

@xtineolivo never be embarrassed of being a bish that $h*ts queen ✨ #stomachproblems #stomachissues #stomachache #stomachpain #stomachproblemscheck #stomachproblemslol #stomachproblemstok #ibs #ibstok #ibstiktok #ibsproblems #myibslife #chronicillnesstiktok #chronicillnesshypehouse #ibslife #digestiveproblems #foodintolerance #foodintolerances #foodintolerancecheck ♬ original sound – angel

Online zajednica koja govori o stomačnim problemima još uvek raste, pruža savete i edukaciju, ipak se preporučuje da razgovarate sa svojim lekarom o problemima sa varenjem. Morate da budete oprezni u vezi svega što pročitate na mreži.

Takođe, važno je zapamtiti da za bolovanje od stomačnih problema ili poremećaja u ishrani nikada nije vaša krivica. Niste krivi za svoje navike u ishrani ili probleme sa varenjem – ali vredi razmisliti o uticaju koji jurnjava za određenim estetskim ciljevima ima na vaše opšte zdravlje.

Ako već nemate problema sa zdravljem creva ili digestivnog trakta i želite da povećate raznovrsnost korisnih bakterija, možete da unesete probiotike prirodno, kroz hranu. Isprobajte recepte koji su pogodni za creva, bogate probioticima, poput granole ili hleba od bundeve bez glutena na bazi putera. Na kraju, kao i svaki drugi aspekt ishrane, ravnoteža – i sastojci bogati hranljivim nutrijentima u svakom obroku – jeste ključna.

Pročitajte i ovo:
Uobičajene letnje bolesti koje možete sprečiti

Naslovna fotografija: instagram.com/danielleebrownn

Božica Luković

Comments