Obuzima te prolećni umor, ili prolaziš kroz period kada si opterećena obavezama više nego obično, ili moraš da se baviš nekim dosadnim poslom, koji ti oduzima energiju. Loše raspoloženje nije samo posledica ćudljivosti i unutrašnjih previranja, ponekad je prosto reakcija na ono što dolazi spolja, a što ne možeš da izbegneš i zaobiđeš. Bilo da ti se nižu neprijatne situacije koje te bacaju u „bedak“ ili te samo jedna određena stvar izbacuje iz takta, ne dozvoli da ti to uništava duh. Razmotri ove strategije i pokušaj da ih uvedeš u praksu.

Dozvoli drugima da greše

Oni će naravno, grešiti i bez tvoje dozvole – prijatelji, kolege, voljena osoba – ali potrebno je da ti prihvatiš to, da imaš svest o tome da je njima dozvoljeno da greše, kao što je i tebi. Na taj način ćeš lakše opraštati i drugima i sebi i lakše ćeš se oporavljati od razočaranja kad neko na koga si računala napravi kiks.

Odnos prema drugima u velikoj meri reflektuje odnos prema samom sebi, pa je potrebno da budeš velikodušna, ili barem manje stroga, prema drugima, kao i prema sebi. I ti ćeš se naći u poziciji da pogrešiš i da tražiš oproštaj i ne bi trebalo da se osećaj jako loše zbog toga – ljudski je grešiti i mudro je učiti na svojim greškama i dopustiti drugima isto to iskustvo.

Ponudi drugima pomoć sa posebnom ljubaznošću

Uradi ono što je potpuno suprotno tvom raspoloženju – nije ti ni do čega i naročito te ne zanimaju drugi, samo te opterećuju svojim zahtevima i potrebama. Zauzeta si svojim neraspoloženjem. Udahni duboko i kad ti se neko obrati uključi dodatnu ljubaznost, pažnju i saosećanje. Ponudi drugima ono što bi ti tako prijalo kad bi neko ponudio tebi.

Comments