Od oktobra u svim većim knjižarama širom zemlje će se naći nova knjiga o uličnoj umetnosti Beograda – “Street Art Belgrade“, autora Aleksandra Đorđevića, izdavačke kuće Komshe.

Na promociji u Mikser House je održana promocija nove knjige “Street Art Belgrade” autora Aleksandra Đorđevića, izdavačke kuće Komshe. Uz predstavljanje knjige, organizovana je izložba radova uz nastup breakdance grupe Orthodox. Događaju je prisustvovao veliki broj grafiti umetnika i ljubitelja ulične umetnosti.

Zid je od davnina savršeno mesto za komunikaciju. Praistorijski lovac se crtežom na zidu pećine hvalio ulovom i ostavljao trag – konturu svoje ruke. Danas tragove ostavljamo pomoću kompjutera i mobilnih telefona na zidovima Facebook-a, Twitter-a i sličnih društvenih mreža, saopštavamo svoje političke stavove, gastronomske preporuke, hvalimo se “ulovom”. Ali današnjim digitalnim zidovima nedostaje jedna dimenzija – a ta prostorna dimenzija tragovima daje magiju.

Beograd grafiti 100D 018 Street Art Belgrade: Knjiga o uličnoj umetnosti Beograda Beograd grafiti IMG 1732 EDIT Street Art Belgrade: Knjiga o uličnoj umetnosti Beograda

Knjiga “Street Art Belgrade” predstavlja sveobuhvatni pregled beogradske ulične umetnosti, kako stilski tako i unazad kroz vreme. Od aforizama i stencil-a (šablona) preko kompleksnih grafičkih rešenja, slova i murala, kroz knjigu možete pratiti beogradsku grafiti scenu koja je sve življa. U knjizi se nalaze i citati nekih od najaktivnih i najprisutnijih crtača i uličnih umetnika na beogradskoj sceni: Artez, Junk, Rage, Tkv, Lortek i Nikola (Alone). Na preko 220 strana, i sa preko 500 fotografija, koje je autor Aleksandar Đorđević zabeležio u poslednjih šest godina, knjiga pruža sveobuhvatan uvid u jedinstven svet beogradskih grafita.

Grafiti su svima dostupni ali su zbog izloženosti vremenskim prilikama i emocijama prolazni. Moja želja je bila da kroz knjigu sačuvamo barem deo te ulične magije,” istakao je autor knjige, Aleksandar Đorđević.

Više informacija o projektu Beogradski grafiti na sajtu www.beogradskigrafiti.com

Comments