5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Razvoj mode u jednoj od najznačajnijih svetskih prestonica mode, Parizu počeo je na, verovali ili ne, konjičkim trkama. Ove manifestacije, koje su okupljale sam krem pariskog društva u periodu od 1910. do 1920. godine, stimulisale su dame i gospodu da se utrkuju ne samo u visini novca koje ulažu u opklade, već i u odevnim komadima. Ovi elitni događaji predstavljali su neverovatnu preteču street style-a.

Pariski “ulični stil”, koji je i danas jedan od najzanimljivijih, razvijao se na “Longchamp” hipodromu, pokraj Sene, a mi vam predstavljamo toaletu koju su nosili tadašnji predstavnici visokog društva u Francuskoj, početkom veka.

1910 2 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1910 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Dame su, za razliku od gospode uživale veću slobodu u modnim izborima. Korseti, koji su nekada služili samo da oblikuju telo, sada su postajali važna osnova odevnih kombinacija, a ovih godina se širio orijentalni uticaj, koji se može videti i na dezenima odevnih komada koji su bili u trendu.

1911 1 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1911 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1912 1 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1912 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Početkom druge decenije prošlog veka, modni stilovi su postajali sve slobodniji. Odevni komadi su dobijali asimetričnu formu, a materijali koji su se nosili bili su svila, šifon, saten, pa čak i pamuk u toplijim mesecima godine.

1913 a Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1913 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1914 2 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1914 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1914 4 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1914 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Odeća je sve češće kreirana tako da prati žensku siluetu. Modni dizajneri koji su bili popularni ovih godina bili su Pol Poaro, Žan Dakin i Žak Duke.

1919 2 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1919 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1919 4 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1919 5 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1919 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Tokom prvog svetskog rata, ovaj modni hipodrom bio je zatvoren, da bi ga ponovo otvorili 1919. godine. Već tada je postalo jasno da je tokom rata uloga žene u društvu postala značajnija, i kako su žene bivale angažovane na više poslova i same postale svestranije ličnosti, tako se promenio i njihov stil. Hipodromom “Longchamp” paradirale su toalete značajno praktičnije i udobnije od onih predratnih. Na scenu su stupili jednostavni krojevi i tamnije boje.

1920 1 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1920 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1920 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Početak dvadesetih doneo je jedan novi zanimljivi modni zaokret. Dame su počele da nose bob frizure i da se oblače u sve manje ženstvenu odeću, ali i da nose haljine i suknje sa dužinom iznad članaka.

Nadamo se da ste uživali u ovom malom vremeplovu koji vam je predstavio jednu značajnu epohu pariske mode, i koji nas mnogo može naučiti o evoluciji street style-a ove prestonice mode.

Ne propustite:

Najbolji vintidž momenti: Christian Dior
Vaclav Holar: Otav modne ilustracije

Jasna Stanić

Editors choice