Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Razvoj mode u jednoj od najznačajnijih svetskih prestonica mode, Parizu počeo je na, verovali ili ne, konjičkim trkama. Ove manifestacije, koje su okupljale sam krem pariskog društva u periodu od 1910. do 1920. godine, stimulisale su dame i gospodu da se utrkuju ne samo u visini novca koje ulažu u opklade, već i u odevnim komadima. Ovi elitni događaji predstavljali su neverovatnu preteču street style-a.

Pariski “ulični stil”, koji je i danas jedan od najzanimljivijih, razvijao se na “Longchamp” hipodromu, pokraj Sene, a mi vam predstavljamo toaletu koju su nosili tadašnji predstavnici visokog društva u Francuskoj, početkom veka.

1910 2 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1910 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Dame su, za razliku od gospode uživale veću slobodu u modnim izborima. Korseti, koji su nekada služili samo da oblikuju telo, sada su postajali važna osnova odevnih kombinacija, a ovih godina se širio orijentalni uticaj, koji se može videti i na dezenima odevnih komada koji su bili u trendu.

1911 1 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1911 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1912 1 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1912 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Početkom druge decenije prošlog veka, modni stilovi su postajali sve slobodniji. Odevni komadi su dobijali asimetričnu formu, a materijali koji su se nosili bili su svila, šifon, saten, pa čak i pamuk u toplijim mesecima godine.

1913 a Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1913 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1914 2 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1914 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1914 4 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1914 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Odeća je sve češće kreirana tako da prati žensku siluetu. Modni dizajneri koji su bili popularni ovih godina bili su Pol Poaro, Žan Dakin i Žak Duke.

1919 2 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1919 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1919 4 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1919 5 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1919 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Tokom prvog svetskog rata, ovaj modni hipodrom bio je zatvoren, da bi ga ponovo otvorili 1919. godine. Već tada je postalo jasno da je tokom rata uloga žene u društvu postala značajnija, i kako su žene bivale angažovane na više poslova i same postale svestranije ličnosti, tako se promenio i njihov stil. Hipodromom “Longchamp” paradirale su toalete značajno praktičnije i udobnije od onih predratnih. Na scenu su stupili jednostavni krojevi i tamnije boje.

1920 1 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1920 3 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka 1920 Street Style u Parizu početkom dvadesetog veka

Početak dvadesetih doneo je jedan novi zanimljivi modni zaokret. Dame su počele da nose bob frizure i da se oblače u sve manje ženstvenu odeću, ali i da nose haljine i suknje sa dužinom iznad članaka.

Nadamo se da ste uživali u ovom malom vremeplovu koji vam je predstavio jednu značajnu epohu pariske mode, i koji nas mnogo može naučiti o evoluciji street style-a ove prestonice mode.

Ne propustite:

Najbolji vintidž momenti: Christian Dior
Vaclav Holar: Otav modne ilustracije

Jasna Stanić

Editors choice