Iskreno, nikada nisam razmišljala o stresu kao uzroku nekih problema psihičke prirode budući da su me uvek upozoravali na onu drugu mogućnost – pod stresom si, oslabi ti imunitet, razboliš se i silom prilika ostaneš danima u krevetu kako bi se najzad odmorila što je tvom organizmu sve vreme i bilo potrebno. Međutim, kada sam nakon dužeg perioda izloženosti stresu u sebi probudila izuzetno izraženu anksioznost, a uzrokovanu njom i blagu depresiju, shvatila sam da ta veza zapravo i te kako ima smisla. Naravno, to znam sada, kada mi se perspektiva promenila – u tom trenutku mi nije bilo jasno šta me je snašlo budući da se moj izazov (namerno neću reći problem jer je to zaista bio samo trenutni izazov koji sam uspela da rešim i prevaziđem) sa mentalnim zdravljem pojavio u trenutku kada sam bila najopuštenija i najrasterećenija, ali pretpostavljam da je moj organizam tek tada zapravo dobio priliku da se pročisti od svih tih toksičnih osećanja koja su se dugo skupljala u meni.

U početku, dakle, nije mi bilo jasno šta mi se dešava. Od jutra do večeri osećala sam konstantnu teskobu, nervozu, uznemirenost, strah, a kada bi me te emocije dovoljno “namučile”, na vrata mog uma bi pokucala depresija, tuga i beznađe što se osećam loše i što ne znam kako sebi da pomognem. I tako u krug. Čim bih se ujutru probudila, pomislila bih: “Možda će mi danas biti bolje?” Ali nije bilo. Makar ne dok nisam rešila da se pozabavim sobom. I da, zaista mislim da anksioznu ili depresivnu osobu ne može da razume neko ko nije iskusio isto, ko nije osetio isto.

Prva pomoć? Naravno, odlazak kod psihoterapeuta (psihologa, psihijatra, šta god da ti je potrebno). Iskreno, ne znam zašto se i pre ovog izazova nisam bavila svojim mentalnim zdravljem na ovaj način budući da razgovor sa nekim stručnim zaista pomaže – ukazuje ti na to šta pogrešno radiš, da li i kako pogrešno razmišljaš. Nekako, on posloži kockice u tvojoj glavi onako kako treba da budu složene, što u tom trenutku ti sama nisi u stanju da uradiš. Ali učiš. I na kraju, sa terapije izađeš zadovoljna što si shvatila šta treba da radiš, naučila neke trikove kako da se postaviš prema svojim mislima i skupila snage i samopouzdanja da nastaviš dalje.

Nekome pomaže samo razgovor, nekome to nije dovoljno. Sve zavisi od stanja osobe. Ali, ne treba bežati od medikamenata jer oni i postoje da bi olakšali sve ovo. Ako pak želiš što prirodnije rešenje, treba da znaš za Tensilen® koji je dodatak ishrani prirodnog porekla sa blagim i brzodelujućim antidepresivnim dejstvom. U svom sastavu ima S-adenozil metionin (SAMe) i kompleks vitamina B koji utiču na normalnu funkciju nervnog sistema i tako pomažu kod smanjenja napetosti i simptoma stresa, koje često prati osećaj tuge, bezvoljnosti i pesimizma. Uz Tensilen® ćeš imati više energije, vratiće ti se osećaj vedrine i uživanja u životu. Osim toga, istraživanja su pokazala da se uz dovoljne količine SAMe u organizmu, smanjuje mogućnost da stres izazove još veće zdravstvene probleme, a ako se nivo serotonina (hormona sreće) poveća, onda se simptomi stresa smanjuju.

Upravo zato je važno da, radeći na sebi, zapravo radiš na tome da budeš zaista srećna. Ono što je meni prijalo jeste da svakog dana nagradim sebe nekom sitnicom – maskom za lice, omiljenom hranom, uživanjem na terasi sa najlepšim pogledom na grad… Boravak u prirodi zaista prija i pročišćava, a omiljena muzika podiže raspoloženje i prosto te tera da pevaš jer – zašto ne bi? U svoje uobičajene nedeljne obaveze sam uključila što više šetnje i joge, trčanja baš kada sam puna energije i ne mrzi me (OK, neke navike je zaista teško promeniti!), druženja i, generalno, stvari koje mi se u tom trenutku rade jer sam najzad odlučila da stavljam sebe na prvo mesto.

Izuzetno je važno i to da pokušaš da napustiš stresno okruženje, odnosno, da promeniš perspektivu i počneš drugačije da reaguješ na nešto što ti je ranije izazivalo stres. Ništa nije vredno tvojih suza i nerviranja, svet neće propasti ako ti nešto ne uradiš, šta možeš – možeš, šta ne možeš – ne možeš i to je to, bez opravdanja. Moraš biti manje stroga prema sebi, a više samoj sebi najbolji prijatelj i podrška u izazovnim trenucima. I naravno, napredak ne dolazi preko noći niti ima linearnu putanju. Budi strpljiva i zahvalna svakog dana što si napravila još jedan korak napred.

Naslovna fotografija: instagram.com/ourlifestylechoices

Ivana

Comments