U okviru aktuelnog Black History Montha podsećamo se vogue i ball kulture, koja i danas nastavlja da istrajava. Ballroom se ne sastoji samo iz valcera i argentinskog tanga, već predstavlja i rasprostranjenu podzemnu scenu – koja je prvenstveno važila za utočište za afroameričku, latino i trans queer zajednicu Njujorka, da bi se potom proširila na ceo svet. Biti deo LGBTQIA+ zajednice nije lako, a ako ste i crne puti – još je teže, pa su deca šezdesetih godina prošlog veka kreirala disko pop kulturološki fenomen koji je promenio ne samo LGBTQIA+ zajednicu, već i celokupnu industriju zabave.

Usmeravajući pažnju na modu, ples i muziku, ballroom (koji često zovu i ball ili vogue) pleni bogatom istorijom čija je površina tek sad zagrebana – naravno, ako posmatramo sa daljine. Balovi su velike žurke koje se održavaju u najpopularnijim klubovima Njujorka, a najbolji plesači pokazuju svoja vogue umeća u vrlo interesantnim, nesvakidašnjim autfitima, a u cilju uživanja poštovanja od savremenika iz publike. Kako su godine odmicale, i pop zvuk se menjao, pa je promenjena i muzika ballroom žurki – od tipičnog house i dance ritma do pop melodija današnjice, uključujući i elektro zvuk.

Razvijajući se već 50 godina skriven od očiju javnosti, danas, 2021. godine, ballroom postaje jedna od najuzbudljivijih scena predstojećih dvadesetih, konačno dobivši zasluženu pažnju u naizgled tolerantnijem Holivudu. Čak je i Rihanna inkorporirala pojedina najpoznatija imena ove scene u svoju reviju Savage X Fenty. Iako je ballroom istorija veoma bogata, izdvojili smo 5 veselih pesama koje je oslikavaju…

MFSB – Love Is The Message (1974)

Numera koja je osamdesetih vladala plesnim podijumima, Love Is The Message je bila vogue himna za stvari koje su se radile “na stari način”. Old way voguing je podrazumevao poziranje i izvedbu “egipatskih” pokreta. Scena je u to vreme istrajavala kroz popularne house kompozicije koje su imale stav sinoniman sa ballroom kulturom, a MSFB je izgleda bila prva house numera koja je pokrenula voguing trend.

Ellis D Presents Boom Boom – Work This Pussy (Hurt Me Mix) (1989)

Kasnije se pridruživši legendarnoj House of Xtravaganza, Junior Vasquez, pod alijasom Ellis D, “iseckao” je ove house tonove dok je DJ-isao u klubu koji je osnovao – ozloglašenom Sound Factory u Čelsiju, u Njujorku. Work This Pussy je i dalje jedna od najikoničnijih vogue numera svih vremena, takođe sinonimna sa ball kulturom. Njen naslov danas važi za kolokvijalizam queer kulture i živi kao mantra za mlade LGBTQIA+ naraštaje.

Comments