Puno sam pisala o tome, ali moram ponovo, najličnije, zato što je samo tako tru. Pročitah na Fejsu post jedne pametne žene o tome zašto je muškarac koji ima mnogo mlađu ženu baja, svaka čast, a žena koja ima (nedajbože mnogo) mlađeg muškarca, baba, babetina, fuj, odvratno – i par kilometara komentara ispod, uglavnom razumnih i velikodušnih. Nekoliko teza je iskočilo – da su za taj hejt krive žene, jer osuđuju druge žene, da godine nisu važne, samo je ljubav važna, da niko nema prava da osuđuje bilo koga i da komentariše bilo čiju vezu, ako je njemu dobro u toj vezi (a ako nije?), da su muškarci ionako nezreli, pa bar neka budu mladi, da razlika ne treba da bude preterana, 20 godina plafon, da su granice tu da bi se pomerale… Svi osuđuju dvostruke standarde i licemerje.

Ali dokle god postoji većina koja postavlja standarde normalnosti, postojaće prosek, malograđanština, licemerje i dvostruki standardi. Imajući u vidu nasleđe od mnogo vekova patrijarhata, većini se mora priznati da ipak pomera granice. Više nas ne spaljuju na lomači, ne kamenuju zbog neverstva, ne žigošu kao kurve (krave), a često nas smatraju zanimljivim osobama od kojih ima šta da se nauči. Pa još ako smo nešto kao viđene, imamo svoj glas i njime govorimo u javnosti, možda smo i malo popularne i pominju nas u stilu “šta, pa kad ona može, što ne bih i ja?!” Pri tom ne mislim samo na nas žene koje volimo piletinu, nego uopšte na nas žene koje se ne uklapamo u standarde većine i ne pokušavamo da sakrijemo svoje istine i vrednosti, nego još o njima i javno govorimo, zbog čega nas ponekad najviše mrze muškarci – što njihovim ženama punimo glave kojekakvim idejama, koje one same nikad ne bi smislile, jer su dobre i poštene žene, a mi feministkinje ih kvarimo (ovde mu taj epitet dođe gore nego kurva, veštica, bebetina, frigidna, lezbača – zajedno).

Mislim na sve nas koje je Lilit zadužila da živimo i prenosimo dalje svest o ženstvenosti koja nije podređena muževnosti, o nezavisnosti, slobodi, samoostvarenju, ličnom razvoju, duhovnosti i svim tim stvarima koje ne spadaju u ženske vrline, nego u žensko buntovništvo.

Comments