Veze obavezuju. Sloboda se odvija unutar prihvaćenih ograničenja. Granice su konvencionalni ugovori. Kad to prevedem na jezik međuljudskih odnosa, a naročito ljubavnih, to, kao prvo znači, da u vezi računate na drugu osobu i patite ako vas ona izneveri, ili ako vam postane jasno da ste vi izneverili nju. Zatim, sloboda u ego tumačenju “radim ono što hoću” mora da se preformuliše u “hoću da ne povredim onog koga volim”. I na kraju, ako dogovorene, ili opštepriznate granice sa usvojenom konvencijom o nepovređivanju, ozbiljno ugrožavaju potrebu za slobodom i ukidanjem ili bar širenjem granica, prinuđeni ste da lažete. Ili da totalno rizikujete i istinom dovedete u pitanje veze, slobodu i granice. I svoje mesto unutar njih.

E, polako.

Veza. Naziv veze definiše granicu: zabavljanje, partnerstvo, brak, porodica, prijateljstvo, slobodna veza, prijateljstvo sa povlasticama, švaleracija… Kako god definisali svoju vezu, prihvatajući odgovornost u punoj meri (brak), odbacujući potrebu za zakonskom regulativom (partnerstvo), stavljajući svima do znanja da smo površni, nepouzdani i lažljivi (švaleracija) ili elegantno zaobilazeći obavezivanje i izjašnjavanje (prijateljstvo sa povlasticama), a da ne pominjem bolesno simbiotičko ili sumanuto zaljubljeno zabavljanje, dakle, kako god, vi priznajete povezanost. Uspostavljate granicu.

Koliko god bila labava ograničenja, povređivanje i laganje vas neće mimoići. Neko, zbog potrebe za slobodom rizikuje, a sasvim sigurno i uništava svaku vezu, a neko svaku vezu pokušava da ugura u svoje okvire slobode.

20120918145636 6443 Striptiz za pismene: Prijateljstvo s poslasticama

Ovo parče je baš po mom ukusu. Samo, gde su ledene kocke?

Oh, a nije li sloboda bezgranična?

Ma jok.

Sloboda je jedino u izboru obaveza.

Dakle, švedski sto. Povlastite neku poslasticu svojim izborom.

Sitni kolači? Svadbena torta? Bajadera? Bombice s kikirikijem? Čoko- orgazam? Uf, izvinjavam se, Čoko- oranž? Žito sa šlagom? Lenja pita? Ultimativno nedovodiva u pitanje pita s višnjama?

Da. Mislim, sve da. Redom. Ili preko reda. Ali sve treba probati. Zapravo, sve treba probRati.

Samo, ako se obavežete svadbenoj torti, pa makar ona u suštini bila čoko-orga…oranž, kad vam se prijedu makar i oni najbezvezniji posni kolači, moraćete da ih jedete krišom, iza zaključanih vrata. Da ne ulazim u to šta će biti ako vam se prijede pita s višnjama…

Deklarišem se kao temeljni sladokusac. Kušala svaki zalogaj sa tog švedskog stola. I biram prijateljstva sa poslasticama. U smislu, oni su poslastice, a ja sam njihov veliki prijatelj i obožavalac. I u smislu, oni su povlašćeni time što su ovog momenta moja poslastica. I takođe, u smislu, mi smo prijatelji koji jedno drugo časte brojnim poslasticama, i u smislu, naš povlašćeni odnos je pre svega prijateljstvo, a čime ćemo se sladiti, naša je stvar. Vi jedite ono što se vama sviđa, sa bilo kojom etiketom zabodenom u šlag. Možda je vaša svadbena torta milion puta raskošnija od one koju sam ja probala, ali nemojte podizati obrve i nabirati nos na moju kombinaciju žita sa šlagom i lenje pite sa višnjama.

Ali zato svakako dođite da mi se požalite kad vam se prijedu glupi sitni kolači. Razumeću svaki poriv za podizanjem šećera u krvi preko dozvoljenih i po zdravlje neopasnih granica.

Pokušavam li da kažem da je jedina sloboda koju imamo u izboru načina na koji ćemo iskopneti, izgladneti, razoriti jetru, zakrčiti krvne sudove i izravnati vijuge?

Ne. Pokušavam da kažem da je svaki izbor izraz lične slobode. Da  sloboda nije suprotno od vezanosti, nego od neslobode. Da nas sopstveni izbori postavljaju unutar različito definisanih, ali neumitno prisutnih granica.

Da se jedino sloboda nalazi unutar nas i da uvek može da odluči šta će učiniti sa granicama. Samo slobodan čovek može da uživa u švedskom stolu bez osećanja krivice, spreman da gladuje ili da ispere želudac, ako je to najbolji izbor.

I, koja je vaša poslastica?

Prethodne tekstove iz serijala “Striptiz za pismene” možete pročitati ovde.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Comments