Koliko će subjektivnost biti ocenjena kao objektivna sa stanovišta tragača za objektivnim ocenama, zavisi od širine i dubine percepcije subjekta koji iznosi subjektivno opažanje. Uopšte nije teško biti objektivan među ljudima koji su uglavnom površni, usko orijentisani, puni predrasuda, ostrašćeni, samoživi, uplašeni, čija se percepcija svodi na krug ljudi, odnosa i postupaka od kojih imaju koristi, koji im donose poene ili koji ih ugrožavaju. Skučene ljude mnogo toga ugrožava.

I mnogo toga što druge ugrožava od prilične im je koristi.

Vidim vas kako klimate glavama, odobravajući opservaciju proste istine, proste realnosti po kojoj prostiremo svakodnevicu.

Možda biste čak krajnje prostodušno izjavili da je moja opservacija objektivna.

Ja se međutim, ne bih usudila da tvrdim da je objektivno išta što kažem.

Zato što znam koliko sam subjektivna. Zato što, vrlo subjektivno mislim da je sve subjektivno. Moja subjektivnost je možda malo prostranija od nečije druge. To je sve.

Ono što vidim je da svako procenjuje i ocenjuje svet, prema sopstvenoj meri. Prema samom sebi. Meni to izgleda potupuno u redu. Čak mi izgleda vrlo smisleno. Kao da smo ovde, svedoci na ovom svetu, zato da proširujemo svoju subjektivnost što više možemo i da, polazeći od sebe razumemo što više od sveta.

A svet je srce i duša, razum i emocije i svi mogući odnosi među ljudima u kojima se njihovo dejstvo prepliće i prožima. I odnosi sa prirodom. Koji su takođe obostrani, kada ste ih svesni. I to je samo jedan mali komad vidljivog sveta.

d6782f3507b30282877dfc67d3bf9c16 Striptiz za pismene: Sve je subjektivno

Jer svet je i sve ono što u sebi držimo ispod nivoa svesti, što sanjamo i nasleđujemo i svet je nebo iznad nas i sve što naseljava kosmos i svet je sve umrlo, prošlo i nevidljivo, što naseljava nivoe ispod vidljive realnosti.

I kad pokušate sav taj svet da primite u svoje srce, da sagledate svojim razumom, upotrebljavajući instrumente svojih osećanja i svoje duše, percepcija se širi i produbljuje, unutrašnji svet pokušava da se uskladi sa nesagledivom ogromnošću svega što vidimo i ne vidimo, osećamo i predosećamo, svega što prihvatamo kao svet.

Zato je sbjektivnost ponekad tako objektivna, kad pokušava da obuhvati sve.

Aleksina Đorđević

Comments