Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.

Varna je najveći grad na bugarskoj obali Crnog mora. Smatra se letnjom prestonicom Bugarske i njenom glavnom turističkom atrakcijom. Takođe, ovaj grad je važan univerzitetski centar, luka i centar bugarske mornarice. Denica Damjanova (Denitsa Damyanova) studentkinja je treće godine turizma na Ekonomskom fakultetu u Varni i ispričaće nam nešto više o svom gradu.

Fakultetski život

Studiram u Varni, drugom najvećem gradu u Bugarskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini mora. Mladi su u apsolutnoj većini, jer se u ovom gradu nalaze dva univerziteta. Studiram na Ekonomskom fakultetu i trenutno sam na trećoj godini. Osnovne studije traju četiri godine, osam semestara, mada to nije uvek slučaj. Na primer, studije medicine i arhitekture traju duže. Nastava na fakultetu podeljena je na predavanja i vežbe. Vežbe se sastoje iz zadataka koje studenti moraju da ispune. Ni predavanja ni vežbe nisu obavezni, ali ako želite da položite ispit, preporučljivo je da prisustvujete redovno nastavi. Većina ispita je pismena. Neki profesori vole da studente ispitaju i usmeno, mada je to retkost. Nakon završetka osnovnih studija stiče se dobro teorijsko znanje, kao i praktične veštine neophodne za buduće zaposlenje.

168 Studenti bez granica: Dobre prilike u Varni

Denica smatra da će je fakultet dobro osposobiti za njen budući posao

Život van fakulteta

Većina studenata u Varni radi. Postoji mnogo mogućnosti zapošljavanja studenata, pogotovo ako je u pitanju neki privremen ili honorarni posao. Većina poslodavaca ima razumevanja za studente, njihova predavanja i fakultetske obaveze.

Slobodno vreme provodim sa prijateljima i u šetnjama. Smatram da je Varna najlepši grad u Bugarskoj. Ima dosta toga da se vidi, da se obiđe. Pošto je grad pun mladih, ima i mnogo mesta za izlaske. Tu je veliki broj diskoteka i barova gde možemo da izađemo da se provedemo i potrošimo nešto novca. Određeni dani u nedelji posvećeni su studentima. Tada su pića upola cene ili samo jeftinija nego inače, tako da su vrlo privlačna studentima.

246 Studenti bez granica: Dobre prilike u Varni

U Varni može da se radi, ali i da se izlazi

Pogled u budućnost

Kada završim osnovne, planiram da upišem master studije. Volela bih da nastavim u istom pravcu, da studiram turizam. Takođe, volela bih i da nađem posao u ovoj oblasti. Iskreno, nisam sigurna da li ću ostati u Bugarskoj ili ću otići negde u inostranstvo. Ako budem imala ponudu za neki dobar posao, nema sumnje, tu sam. Trenutno sam veoma fokusirana na budućnost!


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments