5 činjenica koje treba da znaš o TISSUE MASKAMA – najnovijem hit proizvodu u BEAUTY svetu!

5 stvari koje treba da uradiš sa svojom BFF ovog leta!

Tvoj Instagram će obožavati ovaj restoran! (Plus: Otkrivamo ti jela sa menija koja moraš da probaš!)

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Air Max revolucija uz the Spot

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.

Tirana je glavni i najveći grad Albanije. O gradu, fakultetu i životu pričaće nam Taulant Muka, student medicine.

Fakultetski život

Studiram u Tirani, glavnom gradu Albanije. Tirana je dom mnogim fakultetima i centar je politike, ekonomije i kulture moje zemlje. Studiram medicinu i, u mom slučaju, studije traju dvanaest semestara. Studentima ostalih fakulteta studije traju najviše šest semestara. Koncept predavanja i učenja bi trebalo radikalno da se promeni. Predavanja su osmišljena po konceptu takmičenja između studenata po tome ko može da zapamti više. Sve je to površno učenje. Doduše, postoji i inovativniji i interaktivniji način učenja. Uči se po principu rešavanja problema. Uzmu se klinički podaci pacijenta, time se uči teorija primenjena na konkretne slučajeve. Takođe je zahtevno, jer iziskuje umeće vođstva instruktora i profesora. Ipak, posle završetka studija dobro smo pripremljeni teorijski, ali ne i praktično. To je zato što su praktična predavanja i kliničke studije dosta loše organizovane. Metod evaluacije ispita je isto dosta zastareo. Ispiti su pismeni i više se ocenjuje ko je koliko zapamtio, umesto ko kako može to znanje da primeni.

126 Studenti bez granica: Staromodne studije i moderan noćni život u Tirani

Taulant studira medicinu, govori engleski i italijanski i radi u nevladinoj organizaciji

Život van fakulteta

Većina studenata u Albaniji nije zaposlena. Teško je naći posao, a ako ga nađu, veoma loše su plaćeni. U slučaju studenata medicine, gotovo je nemoguće zaposliti se. Studije iziskuju predanost, vreme i ima mnogo da se uči. Ja radim u organizaciji Almedicus. To je nevladina organizacija studenata medicine i mladih lekara koji daju svoj doprinos zajedničkom cilju: izgradnja zdravijeg društva kroz obrazovanje. Izdajemo medicinski bilten, časopis i nedeljni dodatak jednim od najprodavanijih albanskih novina.

219 Studenti bez granica: Staromodne studije i moderan noćni život u Tirani

Organizacija Almedicus je mešavina medicine i novinarstva

Izlazim često, uglavnom vikendom. Tirana je albanska destinacija za žurke. Tu su najbolji klubovi i diskoteke u državi. Elitni klubovi zovu internacionalne pevače, bendove i DJ-eve da gostuju u njihovim lokalima. Uvek je gužva i masa je oduševljena. Noćni život je fantastičan!

318 Studenti bez granica: Staromodne studije i moderan noćni život u Tirani

Tirana ima najživlji noćni život u Albaniji

Pogled u budućnost

Još uvek ne znam šta ću posle završetka studija. Voleo bih da idem na specijalizaciju posle diplomiranja, ali i dalje nisam odlučio na koju. Voleo bih da specijaliziram negde u inostranstvu. Posle bih se vratio u Albaniju, da doprinesem razvoju medicine kroz novostečeno znanje.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Editors choice