Prethodne tekstove iz serijala “Studenti bez granica” možete pročitati ovde.

Tartu je drugi najveći grad Estonije, posle prestonice Talina. Smatra se kulturnim i intelektualnim centrom Estonije, budući da je u njemu smešten najprestižniji i najstariji univerzitet ove države. Naša sagovornica je tamo provela jedan semestar na studentskoj razmeni “Erasmus”. Dora Skalicki studira pravo na Univerzitetu u Zagrebu i trenutno je na petoj godini.

Fakultetski život

Na razmeni sam bila u Tartuu, to je grad sa oko 120,000 stanovnika. S obzirom na to da ima mnogo studenata (oko 70% stanovništva su studenti ili zaposleni na Univerzitetu) predstavlja obrazovno središte celog Baltika. U Zagrebu studiram pravo, ali ovde sam dobila mogućnost da biram predmete sa svih srodnih fakulteta. Slušala sam predmete sa prava, međunarodnih odnosa i ruski jezik na Filozofskom fakultetu. Studiranje je koncipirano prema bolonjskom procesu: tri godine osnovnih i dve godine master studija. U zavisnosti od predmeta, predavanja se odvijaju u grupama od osam do 30 studenata. Neka predavanja su obavezna, neka nisu, ali mogu doprineti opštem uspehu na ispitu. Dok su predavanja na Pravnom fakultetu klasična, ona iz međunarodnih odnosa dosta su interaktivna i često se odvijaju u vidu debate ili simulacije.

Svi ispiti su pismeni i to esejskog tipa. No, ispit je samo deo ocene. Ocena se sastoji od ispita, projekta ili eseja i prisustva na nastavi. Ispiti se razlikuju od onih u Zagrebu, ovde je veći akcenat stavljen na shvatanje suštine i konteksta. Smatram da je Univerzitet u Tartuu izuzetno kvalitetan i da su predavanja na visokom nivou. Stečeno znanje izuzetno je praktično i na kraju imam utisak da sam zaista nešto naučila.

146 Studenti bez granica: Studiranje punim plućima u Estoniji

Tartu je kulturni i obrazovni centar celog Baltika

Život van fakulteta

Svakog semestra u Tartuu boravi između 400 i 500 studenata na razmeni, okruženje je veoma internacionalno. Upoznala sam studente sa svih kontinenata. U principu, studenti imaju vremena za posao u toku studija. Naravno, to zavisi od toga koliko je njihov smer zahtevan. Ja sam imala predavanja tri ili četiri puta nedeljno, između dva sata i šest sati, te se uz dobru organizaciju vremena stigne i raditi.

Doduše, ja sam svoj boravak na razmeni shvatila kao odmor, pa nisam radila uz fakultet. Slobodno vreme sam posvetila svojim hobijima: plivanju, čitanju, odlasku u bioskop i pozorište. Bila sam uključena i u ESN (Erasmus Student Network), međunarodnu studentsku organizaciju koja se bavi organizovanjem programa i događaja za studente na razmeni. Ono što mi se posebno svidelo jeste projekat “Tanden Speaking Buddy”, preko kog možeš vežbati konverzaciju na stranom jeziku sa izvornim govornikom.

Imala sam i više nego dovoljno vremena za izlaske. Sa studentskom karticom “ISAC” dobija se popust u skoro svakom restoranu, kafiću ili klubu. Uz to, ESN dva ili tri puta nedeljno organizuje razna događanja poput filmskih večeri, internacionalnih večeri, dana internacionalne kuhinje i žurki. Društvenih događaja ne nedostaje.

232 Studenti bez granica: Studiranje punim plućima u Estoniji

Studentima u Tartuu društveni kalendar uvek je pun

Pogled u budućnost

Period razmene u Tartuu najboljih je pet meseci mog života! Iako su Estonci kao nacija malo hladni i zatvoreni, s obzirom na popularnost univerziteta, navikli su na strance. Obrazovanje u Estoniji predstavlja jednu od najvećih vrednosti i svi mladi odlično govore engleski jezik. Ako razbijete led i započnete razgovor s nekim od njih, shvatićete da su izuzetno dragi, samo malo stidljivi. Nadam se da ću diplomirati krajem 2012. ili početkom 2013. godine. Nakon toga nameravam da pronađem neku stipendiju za master studije kulturnog menadžmenta ili međunarodnih odnosa negde u inostranstvu. U svakom slučaju, više sam orijentisana u tom smeru nego na sudstvo i advokaturu u Hrvatskoj.


Ivona Temešberger je studentkinja novinarstva i večiti optimista. Voli putovanja, modu, doba zlatnog Holivuda, kafu, Italiju, Louboutin-a i one retke situacije kada ostane bez teksta. Veruje da “Life is not about finding yourself, it’s about creating yourself.”

Comments