Deceniju između 20. i 30. verovatno provodite praveći greške i pokušavajući da pronađete sebe. To je doba nesigurnosti i sumnjivih odluka, vreme loših poslova, lošeg seksa i sumnjivih uzbuđenja. Ako vam je uspelo da se u tom periodu ne udate za psihopatu, ili upropastite svoju profesionalnu reputaciju, smatrajte da vam je išlo sasvim dobro.

Tridesete su zato, vreme za samoispunjenje. Do ovog momenta ste napipali svoj profesionalni put, a možda ste već i dobrano njime odmakli, postali ste sigurniji u svoj identitet i prilično znate šta hoćete. Dolazi period kada stvarno prestajete da brinete šta drugi misle i da se prilagođavate raznim glupostima i počinjete sami da postavljate svoja pravila i okvire. Dakle, ovo su stvari koje bi već trebalo da ste prevazišle do ulaska u svoju tridesetu, a ako niste, svakako bi trebalo da ozbiljno radite na tome.

Mala plata

Ako vam je plata mala – ili niste dovoljno školovani, ili dozvoljavate da vas eksploatišu. Ovo je trenutak u kome se odlučujete na sticanje višeg stepena zvanja koji donosi veću platu, ili na razgovor sa poslodavcem, ili na traženje novog posla. Trebalo bi da znate koliko vaš rad vredi, da budete sigurni u svoje kompetencije i osećate da apsolutno zaslužujete da dobro zarađujete.

Zanemarivanje svog tela

Sa tridesetim možete zaista bolje izgledati nego sa dvadesetim, jer ste svesniji sebe, otkrili ste svoju seksualnost i dobro se osećate u svojoj koži. Ali, morate voditi računa o sebi, jer počinje vreme kada je sve lakše ugojiti se i sve teže smršati, a zdrave navike će vam tek biti potrebne, zato ih usvojite na vreme. Ako ste u međuvremenu rodili dete, rutina vežbanja će vam biti još potrebnija, kao i svest da više nećete imati istu konfekcijsku veličinu, a možda ni broj cipela – imaćete posla oko linije i samopouzdanja, zato vežbajte.

Izvinjavanje zbog onog što jeste

Ne moraju svi ni da vide to što vi jeste, ni da razumeju, ni da prihvataju, to je njihova stvar. A vaša je da ne pravite kompromise sa sobom, zbog nečijeg prihvatanja. Ko vas ne vidi, ne razume i ne prihvata, nije mu mesto u vašem životu. Izazov je u tome što će vam se verovatno veoma sviđati neko kome se ne sviđa što ste to što jeste, kome ste previše strastveni, previše samostalni, previše svoji. I što ćete pokušati da budete manji od sebe, zarad nečije ljubavi. Ne brinite, pre ili kasnije utvrdićete da je to bezveze i da ne funkcioniše (na teži način, naravno).

Ako se osećate dobro u vezi sa mestom na kome se nalazite u svom životu i mestom u sebi sa kojim komunicirate sa svetom oko sebe, to je zaista sve što vam je potrebno u ovom trenutku. Nastavite da budete svoji, bez obzira na sve nesigurne, iskompleksirane, uslovljene i nedovoljno hrabre ljude, koji pokušavaju da vas uvere da niste prikladni i da se ne uklapate.

Nedosledni muškarci

Imali ste dovoljno vremena da ga gubite sa osobama koje su jednog dana super, a sledećeg vas ne poznaju, koje obećavaju ono što ne ispunjavaju i govore ono što ne misle i ne osećaju. Nezreli, neodgovorni i nedosledni tipovi nisu za vas, ma koliko bili šarmantni i slatki. Potreban vam je neko ko će da se potrudi zbog vas, jer mu se stvarno sviđate.

Poređenje sa drugima

Možda ćete i na sledećem venčanju neke od vaših drugarica ili rođaka i dalje biti jedina bez muža, čak i bez momka. Ali, to je u redu. Dovoljno ste zreli da živite svojim tempom, na svoj način, da imate svoje snove i ciljeve i da se ne zadovoljavate standardima koje su drugi postavili i unajveće ih dostižu. Vi imate svoj put i opušteno koračate njime, bez sumnje u sebe i svoje potrebe i težnje.

Življenje u prošlosti

Možda već imate istoriju i dovoljno prtljaga koji vas opterećuje. Dovoljno promašenih pokušaja, koji vas zabrinjavaju. Ali, radili ste najbolje što ste umeli. Sada ste pametniji i iskusniji i umećete bolje. Ono što ste uradili ne može se obrisati, ali se može prihvatiti. Ono što ste propustili da uradite, može vam doći u novom i drugačijem obliku, imate još šanse da popravite stvari. Ali, popravljanje ne treba da vas vodi napred, oprostite sebi sve greške i nastojte da i dalje dajete sve od sebe.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments