Da li si se držala prošlogodišnjih novogodišnjih odluka? Da li si bila dobra prema sebi? Da li si cele godine bila svoj sopstveni Deda Mraz? Ma da li je to uopšte i bilo na spisku? Nema veze, idemo dalje. Nova godina, nove planetarne konstelacije, nova energija. Obećaj sebi ono što znaš da zaslužuješ i što će pojednostaviti tvoj život i obnoviti tvoju snagu. Obećaj sebi, kao prvo, da ćeš pokušati da održiš što veći broj obećanja koja si sebi dala (kakav bi Deda Mraz bila, da izneveriš devojčicu u sebi?!)

Obećaj sebi da ćeš prihvatati sebe takvu kakvu si – nemoj čekati da završiš rad na sebi, da budeš bolja i najbolja verzija sebe, pa da onda voliš sebe. To nije moguće. Pre svega zato što rad na sebi traje čitavog života, a taj rad uključuje prihvatanje sebe i ljubav prema sebi u svakom trenutku.

Obećaj sebi da ćeš dozvoliti ljubavi da te obuzme, savlada, opčini, očara i razočara – ponovo. Ma koliko puta da si bila povređena do sada, ne odustaj od ljubavi. Ako si se već umorila od potrage, pusti ljubav da nađe tebe. Samo joj dozvoli.

Obećaj sebi da ćeš ostaviti i napustiti svakoga i sve što jede tvoju dušu, pije tvoju krv, hrani se tvojom životnom energijom i uništava tvoj mir i tvoju stabilnost – partneri, prijatelji, posao, grad, zemlja – ostavi sve što je toksično i traži za sebe bolje. Ono što donosi mir, ljubav, podršku, nadu, uliva energiju, neguje samopoštovanje.

Obećaj da ćeš sebi dati istu količinu podrške, nege, ljubavi, nežnosti i razumevanja, koju daješ drugima. To je teško obećanje i sigurno već uzdišeš nad njim, svesna koliko nisi bila baš jako blagonaklona prema sebi. Udahni još jednom i oseti svu ljubav koju si ikad osećala – ona je u tvom srcu, deo tebe, ona pripada tebi i imaš svako pravo da je raširiš po svom telu i umu, da je doživiš neposredno – uglavnom mislimo da nam je dozvoljeno da volimo, samo ako volimo druge i da je njihova ljubav ono što treba da osetimo. Smeš da voliš sebe, svom tom ljubavlju, ne moraš da čekaš da osetiš nečiju ljubav – jer to ne funkcioniše. Sve što možeš da osetiš, jeste tvoja sopstvena ljubav, zato je usmeri na sebe, bez straha da je to sebično i neprilično. To je oslobađajuće iskustvo.

chuttersnap 413006 Stvari koje treba sebi da obećaš danas, za bolje sutra
Comments