Da li uopšte i postoji lakši način da nešto naučiš? Da pročitaš neki tekst i držiš u glavi sve mudre savete, u koje ti je lako da poveruješ svojim umom? Ali, to ne radi – jer nije samo um deo tebe koji uči. Tvoje srce mora da nauči, a ćelije tvog tela da upamte naučeno. Za to je potrebno iskustvo. A to znači iskustvo bola, gubitka, kajanja, griže savesti, bespomoćnosti, ljutnje na sebe, neopraštanja, osvete… Jer ne možeš da naučiš da otpustiš, da prihvatiš i oprostiš, i da sa svim tim voliš sebe, dok se svemu ne izložiš i dok sve ne propustiš kroz sebe – dok ne doživiš. To je teži način i osim što je jedini, on je i najbolji. Mudri saveti i smernice su tu da ti daju potvrdu da je ono što doživljavaš i uviđaš ispravno i istinito i da nisi sama u tome – drugi su to iskusili i naučili (na teži način) pre tebe i ugradili svoje uvide u kolektivnu svest, kojoj ćeš i ti doprineti svojim uvidima i naučenim lekcijama. Koje su to lekcije, pročitaj u nastavku teksta.

Energija je živa i uzvraća 

Zato uvek daj od sebe najbolje i najviše. Količina ljubavi, razumevanja, opraštanja i zahvalnosti koju pružaš, ima povratan efekat na tvoj život, na sve načine i u svim aspektima. 

Veza i ljubav nisu isto 

Ponekad, kada se osećaš prazno i besmisleno, pripiješ se uz prvog ko naiđe, da ublažiš svoj strah od te praznine i onda ostaješ i ostaješ sa njim, iako tu nema prave (a možda i nikakve) ljubavi. Veza je stvar ugovora (dogovora), vezanost stvar potrebe, a ljubav je neuslovljena (bezuslovna). 

Ne gubi sebe zbog ljubavi

Jer to onda nije ljubav – u ljubavi je moguće osetiti povezanost do totalnog razređivanja svoje sopstvenosti, ali taj osećaj je blagoslov i posle njega se vraćaš sebi potpuna i smirena. Kad se u ljubavi podređuješ i gubiš svoju autentičnost, tu nešto nije u redu. Ljubav bi trebalo da podržava ono što jesi, suštinski. 

Ne možeš imati sve

Pitanje prioriteta je važno. I važno je da imaš ono što ti je najvažnije. Ali, ponekad moraš da živiš bez onog što ti je najvažnije, pa onda moraš da napraviš kompromis i pronađeš motiv i ispunjensot (kompenzaciju) u drugim stvarima. 

Comments