Ono na šta definitivno možete uticati, preoblikovati ga, transformisati i promeniti, jeste vi sami, sa svim vašim kompleksnim, slojevitim i podsvesnim unutrašnjim sadržajima. Posmatrajte sebe i pronađite ona mesta na kojima „skrećete sa teme“ i umesto da budete opušteniji i srećniji, postajete napetiji i nezadovoljniji. 

Uvereni ste da ste posebni 

I jeste, ali vi to pogrešno tumačite. Svako je poseban, jer je jedinstven i svako zaslužuje najbolje za sebe. Ali za svakoga je najbolje nešto drugo, lično i specifično i svako je odgovoran da to otkrije u sebi, da posegne van sebe i realizuje svoju posebnost. Ako vas vaše uverenje da ste posebni uznosi na nivo arogancije i verujete da zaslužujete bogatstvo, idealan posao, idealnog partnera, savršen dom, vi zaboravljate da morate raditi na tome i očekujete da vam život to pruži. Uzmite svoju posebnost i iskoristite je da sarađujete sa životom, da u njega uložite svoju specifičnost, da je zasadite i uzgajate, da bi počela da donosi plodove. 

Zamena dugoročne sreće kratkotrajnom

Osećanje sreće kad kupite nove cipele, tašnu, garderobu, istinito je i – jednokratno. Brzo nestane, i onda morate imati još toga, da biste ponovo doživeli taj osećaj. Ipak, lakše vam je da se zatrpavate materijalnim glupostima koje vam uopšte nisu potrebne nego da slušate dosadne savete o tome kako bi trebalo da meditirate, praktikujete zahvalnost, fokusirate se, postavljate granice, živite u sadašnjem trenutku. Ove prakse nije teško izvoditi, ali zahtevaju ponavljanje, strpljenje i disciplinu, a vi hoćete rezultate odmah. Hoćete da osetite da ste srećni. Zato su nove cipele bolje od meditacije. 

Gubljenje vremena u površnim aktivnostima 

Koliko puta ste izgubili sate sa telefonom u rukama, ili pred TV-om, gledajući neke sadržaje koji vas u stvari baš i ne zanimaju. Površna zabava je potrebna, mozak traži „luftiranje“, opuštanje, rasterećenje. Ali kada nešto radite pasivno i bez razmišljanja, onda gubite vreme. Odlučite se za nešto zabavno, što vas angažuje i uključuje i što bi vam zaista podiglo energiju i popravilo raspoloženje.

Comments