Umetnost nije nešto što se uči

Možete biti akademski umetnik i imati odgovarajuću diplomu, ali to ne garantuje vaš umetnički integritet i intenzitet. Ako se bavite umetnošću predano i strasno, ako svojim radom povezujete najmanje nekoliko hiljada ljudi – vi ste umetnik. I nikakva diploma vam to ne može doneti, niti vam je potrebna da biste to potvrdili. 

Imaćete momente gnušanja prema svom radu 

Ponekad ćete poželeti da niste napisali ili stvorili to što jeste i da možete to da povučete. Ali to je deo kreativnog puta – vi se razvijate i sazrevate kao umetnik i kao osoba i to sve utiče na vaš rad. Danas radite drugačije nego juče, sutra ćete raditi drugačije nego danas i kad se osvrnete, ono sa početka će vam možda delovati nespretno, pretencizno, neuko. Nemojte mrzeti svoje početke, iz njih ste izrasli. 

Vaš ljubavni život će biti komplikovan 

Nije lako voleti vas, a ni vama nije lako da se nekome posvetite i da ispunjavate nečije potrebe, jer morate pola vremena (a možda i više) provoditi u svom svetu, a to retko ko može da shvati i toleriše. Normalan život verovatno nije za vas, niti se vi možete uklopiti u njega – osim ako imate partnera koji održava funkcionalnost i okvire i ostavlja vas na miru. 

Samodisciplina je vrlo bitna 

Možda drugi misle da vi spavate po ceo dan i da vaš život  nema strukturu, da se poduhvatate stvaranja kad vam „nadođe“ inspiracija i da ste potpuno slobodni – da živite u haosu. Vi znate da je to zabluda, jer stvaranje je posao koji mora da se obavi, a svaki posao zahteva neku strukturu i ritam. Niko ne zna koliko vam je bilo potrebno da razvijete tu strukturu, da prevaziđete otpor, da se suočite sa praznim papirom, sirovinom od koje nameravate nešto da pravite, da se usredsredite i počnete, da biste otvorili i održali taj kanal kroz koji ideje nalaze put do vas i kroz vas, do dela koje stvarate. 

To je životna obaveza 

Birate kreativan život i to vas obavezuje. Da nastavite i da ne odustajete u lošim periodima, da prevazilazite „odrađivanje“ i nastojite da stvarate, čak i onda kada je vaš rad komercijalizovan i kada je veoma unosno održavati taj nivo komercijalnosti. Možda niste genije i ne stvarate remek-dela, ali imate nivo koji morate da održite – možete se penjati i nadmašivati taj nivo, ali kad to uradite više puta, onda postavljate nove standarde i dižete svoj prosečan nivo i zatim ga opet održavate, dok ne dođe vreme da opet pomerite granice. Stalno ste u potrazi i u obavezi ste da svoj duh održavate budnim, živim i radoznalim, da istražujete i pronalazite uvek nove izvore nadahnuća, da naučite da proširite sebe toliko da je za vas sve izvor nadahnuća. Biti umetnik je način života, a ne radna obaveza, ali vas obavezuje daleko više nego kada biste radili osam sati u kancelariji, a zatim ostavljali za sobom radni dan i ostatak vremena se posvećivali drugim stvarima. Vi ne možete ostaviti svoj posao i morate mu podrediti svoj način života. Morate živeti svoju umetnost, a to je vrhunska obaveza i odgovornost. 

Naslovna fotografija: instagram.com/velvetdynasty

Brankica Milošević 

Comments