Postoji razlika, odnosno, diskriminacija i u vrsti samohranosti – ako ste udovica, uglavnom će vas sažaljevati, jer niste vi birali tegoban put samohranog majčinstva, život vam je to nametnuo. Imate materijala da napravite od sebe heroinu (ili mučenicu), pa čak i da naterate okolinu da vam se divi i da vas poštuje, ako ste mudri i nosite udovištvo onako dostojanstveno, kao se od vas očekuje (barem javno). Ali, ako ste se razveli, odnosno, izabrali samohrano majčinstvo, onda niste uspeli da očuvate brak i taj neuspeh će biti predznak za sve koji formiraju neko mišljenje o vama. Dakle, biće teško. 

Svi će vas osuđivati

Od roditelja i porodice, preko kolektiva do komšija i šire zajednice. Samohrana majka je nezaštićena vrsta, izložena raznim oblicima diskriminacije i naletećete i na one koji će to iskorišćavati, prikriveno ili otvoreno. Čak će vas i neki prijatelji osuđivati, možda ne svesno i otvoreno, ali osetićete te vibracije. I, znate šta je nagore i najtoksičnije? Osuđivaćete i sami sebe. Negde u dubini patrijarhalnih zapisa na ćelijskom nivou, i sami ćete smatrati neuspešan brak svojim neuspehom, svojom krivicom i pitaćete se da li ste učinili sve što ste mogli i nećete se mnogo buniti kad naiđete na osudu, jer ćete se, podsvesno, slagati sa njom. Podbacili ste, niste odabrali pravog muškarca, niste umeli od pogrešnog da napravite pravog, oduzeli ste deci pravo da rastu uz oba roditelja, mogli ste da im obezbedite bolji genetski materijal – svašta ćete sebi prebacivati. Naročito neadekvatno ćete se osećati u društvu drugih parova i porodičnih ljudi – kao uljez, ili izbeglica, ili neko ko mora da se izvinjava zbog sebe i svojih životnih izbora. Računajte na te zamke i pokušajte da ne upadnete u njih. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chloe szep (@chloeszep)

Pronalaženje nekog muškarca će biti teško 

Kad prođete kroz iskustva sa mlađim muškarcima, kojima ispunjavate dečačke snove, kao i sa oženjenima, koji vas smatraju idealnom „varijantom“ i računaju na vašu diskretnost, shvatićete da ne želite da imate posla sa muškarcima koji nemaju slično iskustvo kao i vi – koji nisu prošli kroz težak razvod i nemaju decu. To će biti uslov da vas neko barem malo razume, da shvata kakvu odgovornost nosite i da je normalno da su vam deca na prvom mestu. Iako se tako sužava izbor i otežava nalaženje partnera, povećava se mogućnost za kvalitetan odnos, sa nekim ko vam zaista može pomoći i olakšati vam život, kao i vi njemu. Gledajte dobre primere oko sebe, ima dosta parova koji su se udružili nakon propalih brakova i nekako se snalaze u ulogama maćeha i očuha. 

Briga o sebi je najbolji način da brinete o svojoj deci 

I to ćete naučiti na teži način. Kad shvatate da niste ni za šta kad ste sluđeni, preopterećeni, bolesni, depresivni i da vaša deca zaslužuju stabilnu, zdravu i zadovoljnu majku, stavićete sebe na prvo mesto, odbacujući sve predrasude o sebičnosti, svako osećanje krivice i svaku ideju o žrtvovanju zarad dece. Ako ste vi zadovoljni i ispunjeni, vaša deca će to osećati i upijati direktnim putem, nesvesno. I to je zaista najbolje što im od sebe možete dati – zato pružite sebi najbolji tretman za koji ste sposobni. 

Comments